Solcellerna mot marsrekord!

Soliga och kalla dagar för att vara mars ger utmärkt solelproduktion. 244,92 kWh (72,89 kWh/kW) hittills i mars, vilket gör ett snitt på 10,2 kWh/dag (3,04 kWh/kW och dag). Med sju dagar kvar av mars och en väderprognos som spår övervägande soligt väder de fem närmaste dagarna är tidigare marsrekord snart historia! I mars 2011 skördade vi 292,56 kWh, medan det ifjol blev lite blygsammare 260,72 kWh. Även 2012 var dock solinstrålningen under mars högre än normalvärdet för perioden 1961-1990 i Stockholm, som är den mätstation som ligger närmast oss, enligt SMHI:s mätningar.

Klicka på diagrammet för att se det i större skala.

Solelproduktion per dygn under 2013 till och med 23 mars.

Solelproduktion per dygn under 2013 till och med 23 mars.

15 reaktion på “Solcellerna mot marsrekord!

 1. Det jämnar ut sig! (sa han som sket på sadeln)
  – Februari 2013 var hemsk med massor av gråväder – usel solmånad!
  – Men nu kommer Mars 2013 med återbäringen: 85,61 kWh/kWp hittills!
  mvh Peter

  PS Jag använder termen “kWp” för att ange peakeffekten på solcellerna, som ju mäts under gynnsamma testförhållanden – så blir det tydligare vilken effekt som avses! DS

  • När jag skriver kW är det alltid den nominellt installerade DC-effekten, det vill säga märkeffekten på modulerna. Det kallas visserligen kW ”peak” på engelska men det är ingen toppeffekt eftersom effekten kan bli högre under rätta förhållanden, utan effekten vid “Standard Test Conditions” (STC) = 25C celltemperatur, 1000 W/m2 solinstrålning vinkelrät mot modulernas yta och ”air mass” 1,5 vilket motsvarar ett visst solspektrum. En korrektare benämning vore därför kW “STC”, men branschen har valt att kalla det kW “peak” och då får vi leva med det tills vidare.

   Ser att jag själv hade skrivit toppeffekt i beskrivningen av vår anläggning. Jag ändrade det till märkeffekt.

   Man brukar inte använda den effekt som uppmätts enligt modulernas testprotokoll, som modultillverkarna har mätt upp. Vår anläggnings märkeffekt är 3,34 kW (DC) medan modulprotokollen visar att den verkliga effekten vid STC var 3,381 kW (DC) när modulerna var nya. Numera levererar de flesta modulleverantör en något högre effekt än märkeffekten, men när branschen var ung var det tvärtom normalt att den verkliga effekten var lägre än märkeffekten.

   Man brukar inte heller använda växelriktarnas effekt, trots att det är växelriktaren som bestämmer hur stor AC-effekt som kan levereras till huset. I vårt fall har växelriktaren en maximal växelströmseffekt på 3,0 kW AC. Så även om solcellsmodulerna skulle ge märkeffekten 3,36 kW DC blir det inte mer än 3,0 kW AC som levereras till huset.

 2. Japp,, ser ut som att mars 2013 kommer att krossa föregående år! har i skrivandes stund fått ihop 96,74kWh/kW (591kWh).
  Lite smolk i bägaren fick jag när jag kollade min deklaration och såg att skatteverket påstod att jag hade avyttrat värdepapper?? förstod först ingenting, och tänkte att nu har dom klantat sig rejält, men det visade sig vara mina 2 elcertifikat som dom vill ha skatt för. Det finns två saker som du aldrig slipper undan,, skatten och döden! Glad påsk

  • Har inte studerat skattefrågan för elcertifikat tidigare och det vore intressant att veta hur den hanteras.

   Hur beräknas skatt för försäljning av elcertifikat? När man säljer andra värdepapper betalar man skatt på kapitalvinsten, baserad på skillnad mellan försäljnings- och anskaffningsvärde och med hänsyn tagen till omkostnader. Hur görs beräkningen för elcertifikat?

   • Undra hur världen hade sett ut om det inte fanns ekonomer….:
    http://www.skatteverket.se/rattsinformation/skrivelser/arkiv/ar/2003/2003/skrivelser20030526.4.18e1b10334ebe8bc80003438.html

    Enligt den skrivelsen står det följande: Elproducenten ska därför inte redovisa någon mervärdesskatt till följd av att elcertifikatet lösts in till garantipris.

    Har nu fått hem mina solcellspaneler och inväntar växelriktaren från Tyskland. Ska montera upp panelerna(totalt 9kW) i mitten på april och byta elmätare i slutet på april.

    Hur gick det med föredraget som du/ni skulle hålla? Något mer av intresse från samlingen?

    Mvh Mårthen

   • Har pratat med Skatteverket. Det är ingen skatt på elcertifikaten för privatpersoner som inte bedriver näringsverksamhet så länge man har intäkter under 40 000 kr eftersom man får göra ett avdrag på 40 000 kr, enligt Inkomstskattelagen 42 kap. §30.

    Har man en näringsfastighet eller en näringsverksamhet ska däremot varje intäkt inkomstdeklareras.

 3. Kan bara instämma i att Mars har varit fantastiskt. Enligt mina simuleringar skulle jag producera ca 540 kWh i Mars, men är redan nu uppe i 580 kWh och det är en vecka kvar på månaden!

  Bengt, är du säker på att din växelriktare inte kan ge mer än 3 kW? Ibland avser detta ett kontinuerligt maxvärde, men om temperaturen tillåter kan den ge mer. Så är det på min växelriktare. Jag har 7 kW solceller på en 8 kW växelriktare specad max 8 kW AC, men jag har uppmätt som mest 8,75 kW på AC-sidan under korta stunder då molnen agerat förstoringsglas, den har alltså gett i runda slängar kunna ge 10% mer och det finns inget tecken på att detta var max, kanske kan den gå ännu högre intermittent.

 4. Vår modell SMA Sunny Boy 3000TL ger inte mer än 3,0 kW oavsett vad man matar in. Det är sällan ett problem för vår anläggning men på en annan anläggning med en likadan växelriktare har jag sett hur växelriktaren begränsat AC-effekten till 3,0 kW under två timmar mitt på dagen.

  Vilken växelriktarmodell har du?

  Det är välkänt att när solinstrålningen reflekteras i molnkanter kan man kortvarigt få (betydligt) mer än 1000 W/m2 i instrålning som normalt är maximum mot en horisontell yta på jordens yta vid havsnivå. Jag vet inte vad “världsrekordet” är men i Recife, Brasilien, uppmätte man 1477 W/m2 mot en horisontell yta 2008! I en annan artikel anges över 1800 W/m2 på hög höjd.

  • Om man har legat och solat i växlande molnighet har man säkert känt hur det kan bränna lite extra före/efter solen går i moln. Jag trodde det var inbillning tidigare men sedan jag började med solceller blev jag lite klokare… De siffror du anger är ju inte dåliga! Men det är ju inte mycket energi då det är så kortvarigt.

   Jag har växelriktare och optimizers från SolarEdge. En fantastisk produkt tekniskt sett och det fungerar väldigt bra. Det var kul att se i februari hur jag fick en massa energi från vissa paneler medan andra låg under snön, och de paneler som är monterade liggande och var täckta halvvägs med snö gav också ström tack vare bypassdioderna. Du kan kika på produktionen här:
   http://www.manhoven.se/solel
   Du är välkommen förbi och titta om du kör förbi Upplands-Bro nångång 🙂

    • 325 W / 265 W = 23% mer
     Själv mätte jag 8,75 kW / 7,2kW = 22% mer fast det var ju på AC sidan så panelerna måste ha gett ännu mer, men nästan samma som dig.

     Kul att det fungerar så bra!
     Fick du nya mjukvaran med svenska inställningarna nerladdat? 🙂

  • Om man ger bort dem eller säljer för 0kr så måste man väl slippa skatt. 🙂

   Enligt detta papper så verkar de vilja ha moms på dem. Inte 30% värdepappersskatt. Men till vilket värde? Inköpspris-försäljningspris ? Men privatpersoner kan väl inte ta ut moms när de säljer till företag? Eller kommer staten ändå kräva in moms? Det stod något om att det bara gäller näringsidkare…

   • Privatpersoner bör inte få moms utbetald från köparen av elcertifikat, så det är ingen momsfråga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *