Hur går det för regeringens utredning om nettodebitering?

Det är märkligt tyst om hur det går för den av regeringen tillsatta utredningen om nettodebitering. Söker man på regeringens hemsida finns inga uttalanden om nettodebitering efter september 2012. I Ny Teknik gjorde Anna-Karin Hatt ett uttalande i mitten av oktober i fjol, se Ny Teknik 19 oktober 2012. Nuvarande tystnad är lite illavarslande.

Det enda aktuella man hittar på regeringens hemsida när man söker på nettodebitering är att denna utredning fortfarande pågår (publicerat 8 februari):

Fi 2012:06 Nettodebitering av el och skattskyldighet för energiskatt på el

Utredaren ska ta fram lagförslag om införandet av ett system för nettodebitering som även omfattar kvittning av energi- och mervärdesskatt. Med nettodebitering avses här ett system där den förnybara el som privatpersoner eller företag med mikroproduktion producerar och överför till elnätet kvittas mot annan el som de tar emot från elnätet. Uppdraget ska redovisas senast den 14 juni 2013.

Särskild utredare: Rolf Bohlin

Dir. 2012:39 Nettodebitering av el och skattskyldighet för energiskatt på el (pdf 138 kB)

Regeringens direktiv till kommittén gavs ut 2 maj 2012 och med tanke på att utredning ska redovisas senast om tre månader borde merparten av arbetet vara klart nu.

De rykten jag hört har inte gett någon gåshud. Har du hört något?

PS 22/3. Fick tips om att i en interpellationsdebatt i riksdagen den 12 mars om Alternativ till teknikneutralitet mellan Anna-Karin Hatt och Jens Holm (V) sade Hatt att det långsiktigt sättet att möta intresset är att hitta en fungerande modell för nettodebitering (19:30 in i debatten). Dock nämnde hon inget om den pågående utredningen om nettodebitering.

3 reaktion på “Hur går det för regeringens utredning om nettodebitering?

 1. Hej! Jag har precis pratat med Vattenfall, som säger att dom kommer med ny kampanj nu till måndag. Det har kommit nya, mer effektiva solceller som ska ge mer el. Anläggningen som förr gav 2600 Kw vill med dom nya cellerna ge 3200 Kw. Priset får jag reda på till måndag. Men det kanske roligaste av allt är att Vattenfall från och med måndag vill betala 1 kr + börspris för varje inmatad KWh solel! Detta blir ju nästan lika med nettodebiterning.. Den elen jag säljer får ju samma värde som den elen jag köper… Skillnaden blir däremot att man inte kvittar produktion mot innköp innan räkningen skapas, men då kan ju räkningen bara betalas med pengar från produktionen. Jag tog rede på att det blir som att ha 2 separata abonnemang, ett, för inmatad solel, ett annat för köpt el. Dom är oberoende av varandra, och jag får betald för min överskottsel. Verkar smidigt tycker jag.. 🙂

  • Mycket intressant att Vattenfall ska börja betala ett betydligt högre pris än Nord Pool spotpris för överskottsel. Hittade ingen pressrelease om detta, men det kommer väl.

   Tar för givet att man måste vara elhandelskund hos Vattenfall för att få det fina priset för överskottselen. Det är ett smart sätt av Vattenfall att locka till sig nya elhandelskunder eftersom det ekonomiskt måste vara en ren förlustaffär för dem att betala så mycket för solelen. Om man inte tänker försöka finna kunder som vill betala så mycket extra för att köpa solel förstås…

   När man börjar mata in el på nätet behöver man alltid ett inmatningsabonnemang hos nätägaren förutom sitt vanliga uttagsabonnemang för köpt el. Man behöver inte sälja sin överskottsel till samma som man köper sin el av. Vi köper vår el av O2, säljer överskott av solel till Telge Energi och har Vattenfall som nätägare.

 2. Hej Bengt!

  Veckans rykten är att vi kommer att få göra avdrag på deklarationen (!) motsvarande energiskatt och moms. Måste säga att det verkligen att göra något extremt krångligt av något så enkelt som att nätägaren nettodebiterar direkt. För mig skulle det motsvara en hundralapp eller så. Ger inte heller mig någon gåshud, snarare rysningar. Utredaren förstår inte den mentala betydelsen av tillfredställelsen att producera egen el utan marginaliserar det hela till ett minimalt avdrag i deklarationen, utan att man ens får någon bonus av det. Dessutom tycker jag synd om alla nätägare som måste lämna deklarationsunderlag en gång om året…

  /Björn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *