Vad kostar solceller? III

Prisutvecklingen går så fort i solcellsbranschen att ett år gammal kunskap är utan något större värde.

Här kommer purfärska svenska prisuppgifter från Johan Lindahl, doktorand vid Uppsala Universitet. Han deltar i IEA PVPS Task 1 Exchange and dissemination of information on photovotaic power systems som svensk representant, finansierad av Energimyndigheten, och där ansvarar han för att ta fram uppgifter för Sverige om solcellsmarknaden. Genom att tillfråga olika svenska leverantörer av nyckelfärdiga anläggningar om bland annat systempriser har Johan fått fram data enligt nedanstående diagram, observera att de är exklusive moms.

Medelpriset i slutet av 2012 för ett takmonterat nyckelfärdigt villasystem på 1-5 kW var 27 500 kr/kW, inklusive moms, med ett prisspann på 17 500 – 37 500 kr. För takmonterade system på kommersiella byggnader var priset 20 000 kr/kW, inklusive moms, med ett prisspann på 13 750 kr- 27 500 kr/kW. Jag skrev för en tid om ett prisspann på 15 000 – 35 000 kr/kW och det var en godkänd bedömning kan man säga, :-).

Jag plockade även med en repris av ett diagram som visar priserna från några svenska elbolag. Den 18/2 kompletterade jag med Bixias paketpriser. Alla prisuppgifter är hämtade från elbolagens hemsidor. Priserna gäller för kompletta paket inklusive moms, installation och idriftsättning för standardinstallationer, med följande reservationer:

 • Vattenfall anger att ”Kostnad för resa och transport tillkommer beroende på var i landet du bor”.
 • Fortum anger ”priser från” och paketen säljs bara till boende i Stockholms län och i Värmland, vilket i och för sig täcker 25% av Sveriges befolkning.
 • Bixia. Kostnad för resa, frakt och nätägarkontakter ingår för montage utförda i Linköping och Katrineholm samt med en radie på 4 mil. För övriga montage i övriga Sverige, ring för offert.

Dessa priser kan jämföras med medelpriserna i världsledande Tyskland på 1751 Euro (= 17 600 kr inklusive tysk moms på 19%, vid kurs 8,45 kr/Euro) för en nyckelfärdig solcellsanläggning på max 10 kW, enligt tyska branschorganisationen BSW:s statistik för fjärde kvartalet 2012.  De tyska systempriserna har därmed minskat jämfört med föregående kvartal under 24 av de 25 senaste kvartalen!! Se diagram här nedan, priserna i svenska kronor skiljer sig något jämfört med tidigare publicerade prisuppgifter på grund av lägre Eurokurs för tillfället.

Här nedan finns även en repris av ett diagram som visar uppgivna priser för de som hade fått investeringsstödet utbetalt till och med 19 oktober 2012. Här visar en trendlinje ett medelpris på 31 750 kr/kW för utbetalningar gjorda i mitten av oktober 2012, med ett spann på ca 13 000 – 50 000 kr/kW. När det gäller denna statistik bör man tänka på den avser vitt skilda storlekar på anläggningarna, att det förekommer en del fel i de angivna värdena och att det troligen kan finnas en del som gjort arbetet själv och att priset därmed inte avser en nyckelfärdig anläggning.

Se även inlägget Vad kostar solceller i Danmark? från 15 november 2012.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala (gäller i stort sett alla diagram och bilder på denna blogg).

Pristrend för solcellsystem sålda i Sverige. Källa: Johan Lindahl, Uppsala Universitet.

Pristrend för solcellsystem sålda i Sverige. Källa: Johan Lindahl, Uppsala Universitet, som gett medgivande till publicering av hans diagram.

Prisspann för solcellsystem sålda i Sverige. Källa: Johan Lindahl, Uppsala Universitet.

Prisspann för solcellsystem sålda i Sverige. Källa: Johan Lindahl, Uppsala Universitet, som gett medgivande till publicering av hans diagram.

Jämförelse av elbolagens priser för kompletta solcellspaket inklusive installation och moms.

Jämförelse av elbolagens priser för kompletta solcellspaket inklusive installation och moms.

Prisutveckling för nyckelfärdiga max 10 kW solcellssystem i Tyskland, inklusive moms. Data från BSW Solar.

Prisutveckling för nyckelfärdiga max 10 kW solcellssystem i Tyskland, inklusive moms. Data från BSW Solar.

Angivet pris för solcellsanläggningar som fått investeringsstöd utbetalt till och med 2012-10-19.

Angivet pris för solcellsanläggningar som fått investeringsstöd utbetalt till och med 2012-10-19.

11 reaktion på “Vad kostar solceller? III

 1. Hej Bengt!

  Surfade runt lite på solceller och tillverkning i Kina och en anledning till varför priserna har sjunkit är dels råvarupriset på kisel och dels överproduktion, se länk: http://www.enfsolar.com/news/Chinese-Panel-Manufacturers-%E2%80%93-1.6GWp-of-2012-Stock-Unsold

  Angående ditt arbete på ABB, arbetar du som solcellsforskare? Hittade en artikel om dig på Internet där det stod att du arbetade med forskning: http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3578210.ece. Vad arbetar du med för typ av solcellsforskning på ABB?

  Vad är din åsikt om tredje generationens solceller? Ska man vänta något/några år eller ska man satsa på dagens teknik?

  Mitt hus ligger i rent söderläge men har en kulle med träd relativt nära som gör att på vintern när solen inte går så högt så har jag nästan ingen solinstrålning alls. Däremot nu i slutet på februari så lyser det på hela taket så fort solen lyser. Har suttit och beräknat hur stor anläggning jag skulle kunna montera upp på taket och funderar på två eller tre stängar med 12 paneler (á 250W) per sträng.

  Sedan kan man alltid diskutera hur ekonomiskt det är, allt går nästan att vinkla hur man vill. Nu är jag lite som du och även många andra att det är kul med “ny” teknik. Dessutom så märks det att det börjar bli mer och mer lönsamt då det startas nya företag i Sverige som säljer solceller.

  Har du koll på om du kan se via din växelriktare hur mkt respektive panel eller sträng levererar map kWh.

  Mvh Mårthen

  • Enligt Photon International hade kristallina kiselbaserade solceller 87,9% av solcellsmarknaden under 2011, se inlägg 6 juni 2012. Kiselbaserade moduler är kungen på marknaden och kommer så att vara i överskådlig tid framöver, vilket i och för sig inte är så många år framåt i denna bransch där det händer så mycket. I nuläget med överproduktion av solcellsmoduler i världen är det svårt att motivera investeringar i ny produktionsteknik vilket gör det svårt för nya tekniker att öka sina marknadsandelar, vilket uttalades på konferensen PVSEC i höstas. De sjunkande priserna på solcellsmoduler gör att alla andra solcellstekniker får svårt att hävda sig på marknaden gentemot kisel.

   Nyare tekniker som CdTe, CIGS, amorft kisel, Grätzel och polymera solceller som alla har lägre verkningsgrad än kristallint kisel måste ha en produktionskostnad för moduler som är lägre än kristallint kisel eftersom kostnaderna för resterande delar av systemet (som kablar, monteringsstrukturer, monteringskomponenter, arbetskostnad, land- eller takyta) blir högre på grund av den lägre verkningsgraden.

   Om man har begränsad yta på hustaket är kiselbaserade moduler att föredra ur synvinkeln att man vill producera så mycket energi som möjligt på sitt tak och att man då lämpligen väljer en kisel med tanke på dess högre verkningsgrad.

   Ändå nyare tekniker, som dyrare flerskiktssolceller utnyttjas i koncentrerande system, som kräver solföljning och hög andel direkt solinstrålning för att kunna konkurrera med kisel. De är inget för Sverige i nuläget.

   Slutsats, köp kiselbaserade moduler. Om du vill vänta på något väsentligt ”bättre” för ditt hus lär du få vänta många år.

 2. Hej!

  Vill härmed göra reklam för en energimässa i 23-24 augusti i bleka tandsbyn i jämtland. Ifjol var det 3 st solanläggningar som dragplåster, i år kommer det att vara totalt 6 solanläggningar (2st 20kw markmonterade, 1 st 20kw tak, 1 st 10kw villa, 1 st 15kw hybrid , och en till takmonterad 12 eller 30kw är inte bestämt än).
  titta gärna in här och se vad vi har åstadkommit i prisväg
  http://www.facebook.com/SolenergiIBleka

  • Jag använde de priser Din El angav på sin hemsida när jag skrev inlägget. Väntat att de skulle justera sina priser, kanske min jämförelse skyndade på det hela?

   Vattenfall har för övrigt tagit bort priserna på sin hemsida. Man måste nu skicka in en förfrågan för att få prisuppgifterna. Vet dock inte varför man gjort denna ändring. Det underlättar inte för potentiella köpare.

 3. hur ser prisläget ut idag för en 10kw anläggning inkl./exkl. montering?
  Tips på dom företag med den bästa pris/kvalité/garanti?
  Går det att köpa kompletta system runt 10kw från Tyskland?
  Mvh Dan Bengtson i Kalmar län

  • Se inlägg från 2013-12-05 med prisjämförelse av olika paketerbjudanden.

   Företag finns listade under “Leverantörer”. Jag brukar av princip inte ge några rekommendationer på enskilda företag. Dessutom väldigt svårt med så många företag som det finns i branschen… Du får jämföra offerter (inte bara lägsta pris, utan även vad som ingår i priset) och referenser som företagen har.

 4. Hej. Har en taklutning på ca 18 grader. Är det för dåligt?
  Skall väl helst ligga runt 30?
  // Patrik

  • Optimal teoretisk lutning varierar beroende på var i landet du bor. I södra halvan av Sverige är 40-42 grader optimalt vad gäller årsproduktion. Längst i norr är närmare 50 grader optimalt. Dock tar beräkningsprogrammen inte hänsyn till snötäckning och nedsmutsning, så jag skulle tro att lite högre lutning egentigen är det optimala. Teoretiskt tappar du i Mälardalen bara 6% om du har tak mot söder vid 18 graders taklutning, se inläggning från 20130412. Större betydelse än taklutningen är att du har ett skuggfritt tak.

 5. Förlåt om jag tar mig friheten att vända mig till dig. Det gäller ett litet sjukhus i regnskogen i Kongo Kinshasa där vi haft en operationslampa sedan 1976 som drivits av solceller. Jag har blivit ombedd av den nuvarande läkaren att försöka få igång operationslampan igen. Vi har haft 6 *60Wp tidigare jag kommer till att vi behöver 5*80Wp. Ha du något råd att ge mig. mitt största problem är transport och tullkostnaden. mvh Klaus

Kommentarer inaktiverade.