Produktionskostnad för solel i Sverige uppdaterad

Jag har nu uppdaterat artikeln om Produktionskostnad för solel i Sverige. Från 1 februari 2013 sänktes investeringsstödet till solcellsanläggningar från max 45% till max 35%. Jag har även uppdaterat data i texten och uppdaterat alla diagram. Nu finns i diagrammen även investeringskostnad 10 000 kr/kW som ett möjligt värde för den som själv importerar modulerna och gör arbetet själv, enligt önskemål från en läsare.

PS. Idag fick vi tillbaka telefonen och nu har vi ADSL igen, skönt…

3 reaktion på “Produktionskostnad för solel i Sverige uppdaterad

 1. Hej,
  planerar att installera en 4kW anläggning till våren. Leverantören erbjuder
  250W paneler med 48V. Finns det någon nackdel mot 24V paneler?
  För övrigt har jag lyckats få ett nettodebiteringsavtal med Din El (Göteborg Energi)
  där ett eventuellt månatligt energiöverskott kommer en till godo nästkommande
  månad. Jag förbinder mig till ett fast ettårsavtal där jag betalar 89 öre/kWh inkl. moms och skatt.

  • Modulspänningen kan påverka val av växelriktare, systemlayouten (hur man kopplar modulerna i serie och parallellt) och kabeldimensioneringen. I slutänden kan det påverka systempriset.

   Vi har en 3 kW växelriktare från SMA med en rekommenderad inspänning från modulerna på 188-440 V. Denna spänning bestämmer hur många moduler man som minst måste och som man mest kan ha seriekopplade, med hänsyn tagen till att modulernas nominella spänning gäller vid 25C och att den ökar vid lägre temperatur (0,25%/C för våra solcellsmoduler).

   Systemlayouten kommer att bestämmas av kombinationen modulspänning och vilken spänning som växelriktaren accepterar.

   Även strömmarna blir olika genom moduler med olika spänning, ungefär halva strömmen i en ”48V” modul jämfört med en ”24V” modul med samma effekt (=spänning * ström), vilket påverkar dimensioneringen av DC-kablarna.

   Spänningen genom en modul är för övrigt inte konstant, den varierar med solinstrålningen och solcellernas temperatur. Den nominella öppenkretsspänningen (Voc) är 43,6 V och den nominella DC-spänningen vid max effekt (Vpm) är 35,5V för våra moduler enligt databladet. Men dessa data gäller bara vid en solinstrålning på 1000 W/m2 i modulernas plan och en celltemperatur på 25C, vilket är en kombination som aldrig lär inträffa hemma hos oss.

   • Tack för det snabba svaret. 48V panelerna ger max 5.14A, och växelrikaren (Kostal PIKO 4.2 3-FAS) klarar upp till 9A. Maximal inspänning till växelriktaren är 950V och panelens obelastade spänning är 59.6V –> maximalt 15 paneler per sträng.
    Det borde fungera att använda två strängar med vardera 8 paneler (2kW).

Kommentarer inaktiverade.