Rekordlåga 7 kWh solel under december

Det blev 6,81 kWh (2,03 kWh/kW) solel under december. Det är den lägsta månadsmontering vi haft för våra solceller sedan starten den 28 oktober 2010. I december ifjol blev det 34,65 kWh och december 2010 gav 18,86 kWh. Den låga solelproduktionen under december berodde på att det var lång tid med snötäckning och att det var övervägande mulet väder under december. Under 13 dygn producerade vi ingen solel över huvud taget!

Gjorde snöröjning vid följande tillfällen: 8/12 (åtta moduler av 14), 9/12 (resterande moduler), 11/12 (hälften av modulerna), 13/12 (alla moduler), 15/2 (alla moduler) och 26/12 (alla moduler i samband med töväder). Som jag nämnt tidigare finns ingen ekonomi i snöröjning.

På ABB Corporate Research i Västerås finns en 3 kW solcellsanläggning som aldrig snöröjs. Dess produktion blev 2,8 kWh under december.  Lutningen är 40 grader för ABB:s system, vilken är en högre lutning än våra 27 grader. Om man kan välja lutning fritt skulle en högre lutning vara att föredra för att minska snötäckningstiden. Enligt PVGIS är 41 grader optimal lutning för maximera årsproduktionen i Västerås, men då tas ingen hänsyn till snötäckning. Man skulle teoretisk förlora bara 0,8% av årsproduktionen vid exempelvis 50 graders lutning enligt PVGIS och det är möjligt att det skulle kunna kompenseras av en kortare snötäckningstid. En liten nackdel är den metallram som finns på modulerna och som är något upphöjd i förhållande till glasytan, denna ram hindrar något snön att glida av självmant.

En solcelssanläggning på 4,83 kW med 70 graders lutning på taket av Mälardalens Högskola producerade 42,5 kWh (8,8 kWh/kW) under december.

Diagrammen nedan visar dels solelproduktionen per dygn och timme under 2012 dels en jämförelse mellan december 2011 och 2012. Max under ett dygn 2012 var 3,19 kWh vilket var lägre än fjolårets december med 4,58 kWh under bästa dygnet. Bästa timme i år gav 1,2 kWh vilket är bättre än fjolårets bästa decembertimme då det blev 1,33 kWh. Driftdata för vår anläggning finns även på Sunny Portal.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

Solelproduktion per dygn under december 2012.

Solelproduktion per dygn under december 2012.

Solelproduktion per timme under december 2012.

Solelproduktion per timme under december 2012.

Jämförelse solelproduktion per dygn under december 2011 och december 2012.

Jämförelse solelproduktion per dygn under december 2011 och december 2012.

2 reaktion på “Rekordlåga 7 kWh solel under december

 1. om du är intresserad av hur mycket det kan ge att ha panelerna i 41 graders lutning och möjlighet att enkelt snöröja dem,
  då kan du titta på min anläggning med 6 paneler a 245w monterade på räcket till min balkong i 41 graders lutning som ett skärmtak i nästan direkt söderläge .
  det är väldigt enkelt att snöröja dem, så de har varit snöfria hela vintern.
  mina paneler gav ca 11,2kw i dec, och det var väl inte ett överflöd av sol precis.
  när du tittar på graferna så är den blå stapeln el som huset använder och den gula det som panelerna producerar, det släpar lite med loggningen eftersom jag installerade hus-els mätningen i mitten av sept.
  sen på systembilds sidan så ser man lite mer vad som händer just nu.
  man får fram mycket info om anläggningen på det här logger programmet, även hur solvärme anläggningen och hus värme fungerar.
  ett mycket bra program tycker jag.
  http://www.e-logger.se/pub?vikarbyn&p=9

  • Din och en annan kommentar hade hamnat i bloggens spamfilter, tillsammans med 450 spam hittills under januari…

   Antalet spam ökar varje månad och ett fåtal kommentarer hamnar tyvärr där, kan ta tid innan jag upptäcker det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *