Ny europeisk rankning av processen för installation av solcellsanläggningar

I ett pressmeddelande från Svensk Solenergi idag meddelas att

”Det europeiska konsortiet PV GRID har nu släppt sin databas med detaljerade uppgifter om projektutveckling i 16 länder efter en omfattande uppdatering. Databasen rankar nu varje land beroende på hur “smart” den process som projektutvecklare (privatpersoner, kommuner, företag) måste igenom för att en solcellsanläggning ska kunna mata in solel på elnätet.

Resultaten från projektet kommer också att presenteras någon gång under perioden maj-juli 2013 i varje deltagande land i form av nationella forum.

De svenska resultaten är baserade på intervjuer av fem svenska installationsföretag, enligt en strikt mall som användes i alla deltagande länder. Intervjuerna är utförda av Bengt Stridh, ABB Corporate Research, på uppdrag av Svensk Solenergi. Intervjuerna gjordes under oktober-november 2012, innan innehållet i den nya förordningen för investeringsstöd till solceller var känt.

Det enda land som fått röd färg på översiktskartan för den totala processtiden är Sverige. De långa processtiderna för installation av solcellsanläggningar som framkommit i undersökningen beror på de långa väntetiderna för besked om investeringsstöd. Det finns en lång kö av sökanden eftersom det sökta beloppet överstiger den tillgängliga årliga budgeten. Om man gör en ansökan om investeringsstöd idag får man räkna med att det tar 1-2 år innan positivt besked kan ges om investeringsstöd. Tiderna kan variera från län till län, så det gäller att ha tur att bo i ”rätt” län…

3 reaktion på “Ny europeisk rankning av processen för installation av solcellsanläggningar

 1. Att Sverige är långbänkarnas land vet vi. Vi har fortfarande världens högsta skattetryck, trots att alla vet att det leder utför i en global konkurrens! Antalet varsel är stort bland globalt verkande företag. Ledningarna i dessa bolag frågar sig varför de ska verka i ett högkostnadsland som Sverige. Finns ingen anledning.

  Sveriges stadsbudget ligger kring 845 GSEK. Ca 0,1 GSEK går till solcellstöd! Alltså ca 0,01% satsas!!! Samtidigt slösas 22 GSEK på ungdomsarbetslöshet, med tveksam nytta! Tänk om dessa pengar istället satsades på forskning och stimulanser kring förnyelsebara energiformer, såsom solkraft.

  Tänk tanken!

  Sverige skulle hamna i framkant inom området och vi skulle få många nya arbetstillfällen. En helt ny bransch med drag i skulle skapas! Men icke. Fortfarande långbänk! Fortfarande världens högsta skattetryck.

  Det är så här Sverige satsar på införandet av solenergi i detta land. Rött va ordet!

 2. Det påpekades som kommentar av en annan person förra gången när du skrev att vi har världens högsta skattetryck att det var fel (Danmark slår oss).

  Tycker inte att man kan ställa en vår nutids största samhällsfrågor som ungdomsarbetslöshet mot investeringsstöd för solceller. Den typen av argument tycker jag att vi lägger ner.

  Med given budget är det enkel matematik att inse att stödpengarna hade räckt till betydligt fler installationer om man sänkt stödnivån mer än vad man gjorde och om man satt ett lägre tak för de stödberättigade kostnaderna, så där förstår jag inte hur man tänkte i regeringens departement.

  Att vi får nettodebitering är en viktigare fråga än investeringsstödet.

 3. frankrike slår sverige ochså i skattetryck…75%HMM…
  men säkert bara tillfälligt,dom sänker snart igen.då folk flyr från frankrike
  fullt förståligt…..
  men att vara 2 i skattetryck är ingen större merit för sverige….
  men finns tyvärr massor av politiker som vill höja än mer…tyvärr..
  bättre folk får behålla sina in arbetade pengar och satsa på solceller istället..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *