Sveriges största solcellsanläggning 442 kW – hur länge?

Vi kunde nyligen läsa i Ystads Allehanda och DN att den största solcellsanläggningen i Sverige tagits i drift utanför Simrishamn. Det står i en artikel att det är 1804 moduler och i den andra att modulerna är på 245 W styck så det blir 442 kW installerad i effekt om uppgifterna i artiklarna stämmer. Klart störst i Sverige. Med den angivna kostnaden på 8,5 miljoner kronor enligt Ystads Allehanda blir det 19 232 kr/kW. Det framgick inte om den angivna kostnaden var med eller utan moms.

Det finns även ett inslag i SVT. Där anges att man räknar med att producera 350 000 kWh/år, vilket skulle motsvara 792 kWh/kW och år. Detta är en alltför låg uppskattning. I Ystads Alllehanda anges dock 440 000 kWh/år vilket motsvarar 995 kWh/kW, vilket är mera korrekt för en anläggning som är optimalt orienterad och utan skuggning. Detta stycke revideras 10/1 eftersom jag missat angivelsen i Ystads Allehanda.

Det höga investeringsstödet på 3,35 miljoner kronor beror på att man delat upp anläggningen på mer än en fastighet. I nuvarande förordning för investeringsstöd till solceller, som började gälla 1 november 2011, är stödet maximerat till 1,5 miljoner kronor per fastighet om solcellssystemet byggs på mark och i den föregående förordningen var det max 2 miljoner kronor per fastighet. Vad det blir i den förordning som börjar gälla från 1 februari i år återstår att se.

Vi får väl se hur länge anläggningen utanför Simrishamn får vara störst i Sverige. Det finns planer på betydligt större anläggningar i Sverige. Följande info finns på hemsidan för Kraftpojkarna:

”Kraftpojkarna avser att bygga Sveriges första megawattpark längs E18 mellan Västerås och Enköping.

Parken beräknas att tas i drift under senare hälften av 2013. Förhandlingar sker nu med trafikverket, länsstyrelsen och berörda myndigheter för bygglovsförfarandet.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *