Ny förordning om investeringsstöd till solceller låter vänta på sig

Det är segt nu…

Den 20 december gjorde Näringsdepartementet en pressrelease med rubriken “Klart med villkoren för investeringsstödet till solceller”. Klart och klart… De enda av de nya villkoren som angavs i pressreleasen var att investeringsstödet till solceller sänks till 35%, från nuvarande 45%, från och med 1 februari 2013.

Den nya förordningen är inte offentliggjord ännu och därmed vet vi inget om takbeloppet för de stödberättigade kostnaderna och maxbeloppet per anläggning. Vi vet inte heller om man tänker sig att ha samma villkor under hela perioden 2013-2016 eller om man tänker sig en succesiv nedtrappning. Det sistnämnda vore det rimliga, det är så man gör i exempelvis Tyskland med sina inmatningstarifferna. Vad Näringsdepartementet tycker återstår att se.

Undrans varför förordningen inte släpptes direkt efter pressreleasen om det nu var “klart” med villkoren?

 

4 reaktion på “Ny förordning om investeringsstöd till solceller låter vänta på sig

 1. Det största problemet är att bidraget är begränsat till 50 milj per år. Inte speciellt mycket pengar. Så det ligger en kö hos länsstyrelsen med ansökningar.

  • I en debattartikel i Expressen i oktober angav Anna-Karin Hatt att stödet blir 60 miljoner 2013 (samma som under 2012) och 50 miljoner per år 2014-2016.

   Visst finns en lång kö av ansökningar. Om de som gjort dessa ansökningar står kvar för dem lär väl knappast de som ansöker nu kunna få stöd under 2013 eller ens under 2014, lite beroende på vilket län man råkar bo i. Om man satt en lägre procentsats på investeringsstödet hade det räckt till flera anläggningar och man hade därmed skapat en större marknad.

   Segheten i processer är ett problem för de företag som vill försörja sig på solcellsmarknaden. Det kan ge glapp där man inte får några nya beställningar och inte har några installationer att göra, vilket gör att man under perioder med glapp får leva på sitt eget kapital. Minns exempelvis frånvaron av investeringsstöd under första halvåret 2009. Om det blir för stora glapp kan det få stora negativa konsekvenser för installationsföretagen.

   • Men ändå är 60 milj lite pengar i detta sammanhang. Forskning inom energisektorn får 1000 milj så det borde finnas mer för solceller tycker jag.
    Om nu Sverige har ett mål att bli helt CO2 neutralt till 2050 så krävs det verkligen krafttag.

 2. har det inte varit enklare att bara sänka eller helt tagit bort momsen på godkända solceller, som det är nu är det ju ett litet lotteri vilka får bidrag eller inte.
  men det lär väl inte vara så enkelt med alla eu regler??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *