Snösväng på taket idag

Vid dagens töväder rasade snön självmant av från sex av våra 14 solcellsmoduler. Kunde inte motstå frestelsen att sopa bort snön (närmare 2 dm) från de övriga modulerna. Tyvärr sitter de så till att snön inte glider av så lätt på dem, eftersom den avglidande snön fastnar mot ett snedtak, så därför behövs där hjälp.

Jag kan på en gång säga att snörengöring av solcellsmoduler inte rekommenderas, eftersom man vinner så lite på detta och man riskerar att skada både solcellsmodulerna och sig själv om man har otur. Som forskare är jag dock nyfiken på hur solelproduktionen är även vintertid, så jag tog mig friheten att köra lite ”vardags-edge” på taket. Vi har en stege på taket bland solcellsmodulerna och den är i stort sett en nödvändighet, utan takstegen skulle jag inte ge mig upp på taket.

Solcellerna gav 0,225 kWh (= 0,067 kWh/kW) idag till ett värde av ungefär lika många kronor. Men det var ändå lite fascinerande att solcellerna gav som mest 142 Watt under denna helmulna dag just innan det började regna redan på sen förmiddag, se diagrammet här nedan.  Variationerna runt kl. 10.00 berodde nog på att jag höll på med snösopningen då och att modulerna därmed var snötäckta i lite varierande grad eftersom jag var tvungen att skjutsa snön från den ena sidan till den andra.

Vi får hoppas på en fin och solig vinterdag snart som jämförelse!

Huum… Dagens regn övergick under kvällen till blötsnö och i skrivande stund (19:30) är det 1 cm blötsnö på solcellerna. Nåja, i morgon ska det bli plusgrader och då bör den smälta bort.

Solcellseffekt en mulen decemberdag, med regn. 2012-12-26.

Solcellseffekt en mulen decemberdag, med regn. 2012-12-26.

Efter snösväng på taket. 20121226.

Efter snösväng på taket. 20121226.

8 reaktion på “Snösväng på taket idag

 1. Bengt, du gör RÄTT som hjälper snön att glida av solpanelerna blidvädersdagar. Det kan ju komma perioder med minusgrader och sol, och då känns det trist med tjocka lager fastfrusen snö som inte går att få bort. Som du skriver, inte många kronor att tjäna, men som solcellsentusiast så är nog känslan värd mera här!

  Idag 28 DEC 2012 visade sig ÄNTLIGEN solen i Stockholm (0,83 kWh/kWp), senast vi såg solen i samma grad var den 9 DEC (0,76 kWh/kWp), 19 dagar sedan!!

 2. Ja, idag har också vi skrapat solpaneler ! Av de arton panelerna var två täckta med två dm snö och med lite i ett övre hörn – resten hade glidit av med plusgraderna. De två som var täckta skrapades tills några cm återstod och nu räknar vi med att dagsmejan gör resten. En liten observation: Eftersom panelerna är delade i två delar (går till varsin växelriktare) kunde jag på ett ungefär utläsa att delen med två täckta panel producerade hälften av vad den andra, i stort sett snöfria, delen gjorde. Tillsammans ungefär 2 kWh idag – alltid något…

 3. “Som forskare är jag dock nyfiken på hur solelproduktionen är även vintertid…” Även om du haft solceller mycket längre än de flesta så är det fortfarande nyfikna uppfinnarjockar som är i majoritet bland solcellsägarna. Så vi gör det alla i vetenskapens namn. 😉 Men det gäller som sagt att vara försiktig så att man inte skadar sig själv eller panelerna. Så dagens tips är en, för tillfället prisnedsatt, plastraka för 279:- på Jula som kan hanteras från en säker plats och minimal risk för panelvandalisering.
  http://solcellforum.18852.n6.nabble.com/Kvastskaft-td5001226.html
  (Mitt hemmabygge i 2×2″ var skadligt tung för mina axlar och rygg så jag investerade i den färdiga lösningen…)

  • Instämmer, Filip ! Den där teleskop-rakan bör nog alla skaffa sig. Men den var slutsåld på de två Jula-varuhus jag letat på..! Månne har det redan varit många egen-elare där..?
   En liten undran kring att ha skorsten på samma tak..tror ni rök och rökpartiklar skulle kunna göra skada, försämra eller ge en oönskad beläggning på panelerna på lång sikt..?

   • Jag tycker att de flesta lugnt kan låta bli snöröjning av solcellerna eftersom man förlorar så lite elproduktion under vintern.

    Vi har en skorsten från en vattenmantlad braskamin precis ovanför solcellsmodulerna. Visst blir det tillfälligt en del sot på solcellsmodulerna, men det sköljs bort vid regn. Jag har inte lagt märke till någon ackumulering av sot med tiden på våra solcellsmoduler.

    PS. Kom på att jag den 3 december 2011 skrev om troligt sot på våra solcellsmodulerna. Då gjorde jag ren modulerna med vatten. Bör dock fungera med spontan rengöring vid regn, men det kan möjligen vara något som man kan behöva hålla uppsikt över under en längre tid (flera år). Det finns väldigt lite publicerade data om effekter på årsproduktionen av nedsmutsning och snö på solceller i Sverige. Vore intressant med flera kvantitativa studier av detta i olika miljöer.

    • Intressant att se och läsa om dina avtorknings-bravader, Bengt (artikeln fr 2011). Peter har förstås rätt i sin kommentar, att vi har diverse partiklar i luften hela tiden. Det märker man ju när man torkar av utemöbler och annat. Har liksom Peter funderat på en liten kompletterande kamin, därav frågan. Det är nog inte några större problem med sot och partiklar, men en avtorkning om året får man nog räkna med.

     • Det normala är nog att det i Sverige inte är lönt med någon rengöring, förlusterna är så små på grund av nedsmutsning. Har sett moduler som suttit uppe i tvåsiffrigt antal år utan rengöring och utan att man kunde se någon synlig nedsmutsning av betydelse. Undantag kan förstås finnas.

      Det skulle dock behövas flera systematiska studier i Sverige under olika förhållanden för att kvantifiera hur stora de årliga förlusterna blir på grund av nedsmutsning av modulerna. I en sådan studie skulle man sätta identiska moduler bredvid varandra, regelbundet rengöra hälften och jämföra elproduktionen under några år. En faktor som skulle kunna spela roll är vilken lutning man har på modulerna.

      På platser med lite nederbörd, som i öknar, får man räkna med att regelbunden rengöring är nödvändig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *