Statistik över solcells-installationer i Sverige – 2. Modulverkningsgrad

Detta är en fortsättning på serien med statistik för de 582 solcellsanläggningar som hade fått investeringsstöd utbetalt till och med 19 oktober 2012. I förrgår var inlägget 1. Effekt.

En fråga som ofta återkommer är hur stor yta en solcellsanläggning behöver. Förutom den installerade effekten beror ytan också på solcellsmodulernas verkningsgrad. Med mera effektivare moduler blir ytan mindre för en given effekt. Har man ont om plats ska man därför satsa på hög modulverkningsgrad, om man vill få ut så mycket energi som möjligt, men man får räkna med att modulpriset ökar en del med ökad verkningsgrad. Om verkningsgraden är exempelvis 15% blir modulytan 1/0,15 = 6,7 m2/kW. Våra Sanyo Hit moduler har 17,3% verkningsgrad vilket ger modulytan 5,8 m2/kW.

I Energimyndighetens insamlade statistik anges installerad effekt och modulyta. I diagrammen nedan visas angivet antal kvadratmeter (m2) per installerad kW och även ett beräknat värde för angiven modulverkningsgrad. Värdet m2/kW beror på modulverkningsgraden enligt exempeln ovan. Alla värden under 5 m2/kW är säkert felaktiga, eftersom det skulle betyda att man har en modulverkningsgrad högre än 20% och några sådana tror jag inte är installerade i Sverige. De bästa kommersiella icke-koncentrerande modulerna är från Sun Power och de har 20,4% verkningsgrad. Utvecklingen går framåt och under 2013 förväntas Sun Power lansera kiselbaserade moduler med 21,2% verkningsgrad enligt ett föredrag på konferensen PVSEC i Frankfurt i september.

En snabb koll visar att 12 av de lägsta värden för m2/kW sannolikt är felaktiga, där man troligen angett installerad effekt korrekt (priset per kW verkar OK) men att modulytan angivits felaktigt. När det gäller de höga värden för m2/kW kan man även där undra om de stämmer. 19,6 m2/kW skulle betyda bara 5,1% modulverkningsgrad. Troligen har man angett total tak- eller markyta för installationen istället för modulyta för detta system på 71,5 kW som installerats på platt tak eller på mark.

Nästa inlägg i statistikserien blir pris. En riktig rysare…

Yta per installerad effekt   (m2/kW)
Max 19,6 (fel?)
Min 0,37 (fel)
Medel 7,6 (motsvarar 13,2% modulverkningsgrad)
Median 7,2 (motsvarar 13,8% modulverkningsgrad)
Antal solcellsanläggningar 582 stycken (varav 17 hybrider för el och värme)
Angiven installerad modulyta per kW för solcellsanläggningar som fått investeringsstöd utbetalt till och med 2012-10-19.

Angiven installerad modulyta per kW för solcellsanläggningar som fått investeringsstöd utbetalt till och med 2012-10-19.

Beräknad angiven solcellsmodulverkningsgrad för solcellsanläggningar som fått investeringsstöd utbetalt till och med 2012-10-19.

Beräknad angiven solcellsmodulverkningsgrad för solcellsanläggningar som fått investeringsstöd utbetalt till och med 2012-10-19.

7 reaktion på “Statistik över solcells-installationer i Sverige – 2. Modulverkningsgrad

 1. Jäkligt fint hus måste jag säga! Falurött precis som det ska vara också 🙂
  Men vad kan man göra åt utseendet på solcellerna så dom “smälter” in i taket?

 2. Hej Bengt
  Har nu haft min anläggning i drift 1år, och är mycket nöjd med utfallet.Produktionen blev 5911 kWh under perioden 20111031-20121031. Jag har 26st Sanyo HIT-N235SE10,och en trefas SMA Sunnytripower 8000TL inverter.Anläggningens nominella effekt är 6,11 kW. Sanyo uppger modulverkningsgraden till 18,6%, och 19% för HIT-N240SE10 som jag tyvärr inte lyckades att få tag på när jag gjorde upphandlingen.

  Vänliga hälsningar Dan Ingelsson

 3. Hej!

  Vill bara nämna en möjlig felkälla till. På min angläggning har jag 5 kW paneler, men omriktarna är bara på 4 kW. Detta för att det är så sällan som man får ut maxeffekten från panelerna så energiförlusten blir inte så stor. Då anläggningen är registrerad som 4 kW så blir moduverkningsgraden väl låg om tar 4 kW på angiven panelyta.

  Hälsningar Thord.

  • Hoppla… Det var en felkälla jag inte tänkt på. Installerade effekt för en solcellsanläggning brukar normalt alltid anges som DC-effekten enligt märkningen på modulerna. Ser att man i instruktionen till blanketten om ansökan av investeringsstöd för solceller inte angivet detta, man tog väl detta som självklart.

   Beräkningar om utbyte (kWh/kW) ska baseras på producerad AC-energi (kWh) och installerad DC-moduleffekt (kW).

   En annan felkälla kan vara att en del av installationerna är hybridsystem, där den glasade ytan är betydligt större än solcellsytan. I den första fil jag fick från Energimyndigheten framgick det inte vilken typ av installationer det var.

   Har du sett hur många timmar i sommar som dina växelriktare begränsat AC-effekten till 4 kW?

   • Hej!
    Anläggningen består av 2x2kW omrikare med vardera 2530Wp paneler.
    Data jag har för den som sitter bäst till är:
    Jul: Tot: 486.81 h, >1kW: 117.77 h, Max: 20.81 h, 293 kWh
    Aug: Tot: 437.48 h, >1kW: 113.51 h, Max: 16.93 h, 266 kWh
    Sep: Tot: 351.85 h, >1kW: 86.41 h, Max: 15.74 h, 192 kWh
    Det är AC-effekt ut, då verkningsgraden ligger runt 95%
    behövs >=2.1 kW från panelerna för att ge max.
    Så om man antar att jag förlorat i medel 200W när omrikaren begränasar så har jag förlorat 10.7 kWh av 751 kWh (= 1.4%) Så en ökning av panelerna med 20.4% gav i så fall 19% mer i utbyte.

 4. Pingback: Statistik över solcells-installationer i Sverige – 3. Pris | Bengts villablogg

 5. Pingback: Solceller – svar på vanliga frågor | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *