Inmatning och utmatning. Vad är in och vad är ut?

Elbranschen använder begreppen inmatning och utmatning. Dessa begrepp ses ur nätägarens perspektiv. När man köper el matar man därför ut elen från nätet till sitt hus. Som vanlig elkonsument har man därför ett utmatningsabonnemang.

När man börjar producera egen solel kan det bli ett överskott som man matar in till nätet från husets solcellsanläggning. Man behöver därför även ett inmatningsabonnemang hos nätägaren som producent av egen el. Om man har en säkring på max 63 A (max effekt 43,5 kW) och om man är nettokonsument av el under ett kalenderår är detta inmatningsabonnemang kostnadsfritt enligt en ändring som gjordes i ellagen 1 april 2010, se Ellag (1997:857) 4 kap. 10§.

Det är mycket vanligt att man blandar ihop in och ut i olika texter. Det förekommer även i texter skrivna av elbolag och förmodligen har jag själv missat någon gång i något av mina inlägg. När media ska skriva om producenter av egen el blir det nästan aldrig rätt, eftersom man då tänker ur elproducentens perspektiv.

Korgvide. Limstabäcken 21 oktober 2012.

Korgvide. Limstabäcken 21 oktober 2012.

4 reaktion på “Inmatning och utmatning. Vad är in och vad är ut?

 1. I bl.a. Ny teknik senast skrevs om nettodebitering och energiskatt.
  Skulle man inte kunna ha en kompromiss, så att abonnenten/microproducenten betalar skatt och moms på allt som matas ut från nätet till honom/henne. Det som återmatas till nätet får han/hon betalt för med enbart energipriset. Denna energi förbrukar någon annan och betalar skatt och moms för den.
  Det som abonnenten genererar själv och förbrukar direkt (eller själv lagrar) betalas då ingen skatt för i analogi med t.ex. mat som vi odlar själva.
  Bengt A-sson

 2. Det är så det fungerar idag.

  Den solel man använder själv betalar man ingen energiskatt på så länge effekten är lägre 100 kW, se inlägg gjort 19 december. Det överskott av solel man matar in till nätet betalar man heller ingen energiskatt på.

  Det är bara köpt el som matas ut från nätet som man betalar energiskatt på. Vid nettodebitering skulle man kvitta bort denna energiskatt och det är idag olagligt enligt Skatteverkets tolkning.

 3. Fortum pratar om Förbrukning och Produktion av el. Då blir det tydligt. In och Ut är ‘vansinniga’ begrepp, eftersom det ju beror på var man står någonstans. Här finns stort utrymme för skärpning av begrepp inom detta område.

  • Det är inte helt lätt att välja begrepp. In- och utmatning är etablerade termer i branschen, men man ser att även i texter på elbolags webbsidor kan begreppen blandas ihop.

   I strikt mening kan man inte förbruka energi, utan man omvandlar till någon annan form av energi, exempelvis till värme i våra hus. Jag brukar därför försöka skriva användning av el istället. På motsvarande sätt kan man i strikt mening inte producera energi. Å andra sidan är termer som produktion av el så etablerade att de rimligen inte kan missförstås, vilket är lätt gjort med termer som in- och utmatning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *