Första överföringen av ursprungsgarantier

Vi har till dags dato fått två (2) ursprungsgarantier och två (2) elcertifikat bokförda på våra Cesarkonton för ursprungsgarantier respektive elcertifikat hos Svenska Kraftnät. Vi får ett certifikat för varje MWh vi matar in på nätet. I vårt avtal med Telge Energi som köper vår överskottsel för 1,50 kr/kWh ingår att de tar hand om ursprungsgarantier och elcertifikat. Jag gjorde igår den första överföringen av ursprungsgarantier. Cesar-kontot för ursprungsgarantier fungerar som ett bankkonto. Man talar om till vilken man vill överföra ursprungsgarantierna och hur många man vill överföra, inga konstigheter alltså.

Dock är det bökigt att man måste ha just Nordeas e-legitimation för att hantera Cesarkontona för ursprungsgarantier och elcertifikat hos Svenska Kraftnät. Min vanliga e-legitimation hos Swedbank duger inte. Lite krångligt att behöva besöka en annan bank personligen för att skaffa och förnya e-legitimationen.

När jag skulle göra en överföring från Cesar-kontot för elcertifikat i kväll stötte jag på patrull. Det var mera klickande för att komma fram till genomförandet av transaktionen än för ursprungsgarantier. Där fastnade jag på att man måste ange ett pris. Utelämnat pris eller 0 kr godkändes inte: ”Angivet pris är inte korrekt”. Jo, det var det skulle jag ha velat svara, men den möjligheten fanns inte.

Det är få solcellsanläggningar som ansökt godkännande för elcertifikat. Jag tycker att alla borde göra det! Så småningom skulle väl någon då inse att elcertifikatsystemet inte är lämpat eller anpassat för små elproducenter och att en förbättring behöver komma till stånd. Symptomatiskt är att formulären för ansökande om godkännande för elcertifikat ligger under “Företag” hos Energimyndigheten…

Tidlösa. Linnéträdgården 13 oktober 2012.

Tidlösa. Linnéträdgården 13 oktober 2012.

6 reaktion på “Första överföringen av ursprungsgarantier

 1. Hej Bengt,
  Innebär avtalet alltså att du inte säljer dina certifikat till marknadspris utan “skänker” bort dem för att få sälja överskottselen till Telge?
  mvh
  Fredrich

  • I avtalet med Telge Energi ingår elcertifikat och ursprungsgarantier i deras pris på 1,50 kr/kWh för vår överskottsel och det var detta jag tänkte på när jag försökte med 0 kr i pris.

   Av de två första elcertifikaten hade vi dock tjänat in motsvarande 1,5 före avtalet med dem, så överenskommelsen blev efter det att jag skrev inlägget att de köper dem för 200 kr styck.

  • Man kan få ett elcertifikat eller ursprungsgaranti per producerad MWh oavsett vad man gör med den producerade elen. Även vid nettodebitering skulle man alltså tilldelas elcertifikat och ursprungsgarantier.

   I Telges pris ingår att de även får våra elcertifikat och ursprungsgarantier som hör ihop med den överskottsel vi matar in på nätet. Om vi inte haft detta avtal med Telge Energi hade vi kunna sälja elcertifikaten till en hugad köpare även vid nettodebitering. Dock inte självklart att en elhandlare vill administrera handel av enstaka elcertifikat…

 2. Hej!
  Jag har en 1.47 kWp-anläggning sedan i oktober (f.ö. ingen rolig tid på året att starta en solcellsanläggning). Jag tittade lite på elcertifikaten. Då jag kommer producera ca 1 MWh/år kom jag fram till att med diverse avgifter skulla jag i bästa fall gå +/- 0 för elcertifikaten. Har någon en annan bild?

  • Om man vill ha elcertifikat för hela sin solelproduktion måste man ha ett abonnemang för timmätning (vid solcellsanläggning, innan solelen använts i huset) och rapportering till Svenska Kraftnät. Detta abonnemang kostar minst 1500 kr/år. Dessutom får man själv bekosta elmätaren. Elcertifikatspriset har varit i medel 199 kr/styck senaste året enligt Svenska Kraftnäts marknadsstatistik. Man behöver därför producera minst 8 MWh/år bara för att täcka de fasta kostnaderna. Det är därför ingen idé att försöka få elcertifikaten för hela sin produktion om man har en anläggning under ca 10 kW.

   Däremot kan man få elcertifikat för det överskott man matar in till nätet utan någon extra kostnad. Så gör vi, men då får vi bara elcertifikat för hälften av vår solelproduktion.

   Hittills har vi inte betalat någon årlig avgift till Svenska Kraftnät för vårt Cesarkonto, där elcertifikaten bokförs. Om man skulle börja ta ut en sådan avgift skulle det vara att ytterligare skjuta den småskaliga elproduktionen i sank när det gäller elcertifikaten.

   Elcertifikatsystemet är inte tänkt för och inte anpassat för småskalig elproduktion helt enkelt… Har skrivit om detta flera gånger tidigare och det förtjänar att tas upp igen i ett kommande inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *