Urk…

Skulle ladda ner loggade 5-minutersdata från webboxen till solcellsanläggningen i kväll. Dessa data lagras på ett SD minneskort i boxen. I mitt fall hade jag vid starten av vårt system i slutet av oktober 2010 tagit vad jag hade tillhands och det blev då ett 128 MB microSD-kort i SD-adapter som åkte in webboxen.

Loggade in på webboxen och skulle ladda ner data till datorn för de senaste månaderna. Normalt brukar sex månader bakåt finnas lagrat på kortet. Men nu fanns det dels filer bara från fyra månader (juli-oktober), dels gick det inte att läsa filerna från juli-augusti och i septemberfilen fanns bara data från 15 september. Tog ur minneskortet ur webboxen och försökte läsa det i datorn, men kortet var oläsbart och datorn ville formatera kortet. Insikten började komma att de loggade värden efter 25 juni, då jag senaste lagrade ner datafilerna på min dator, nog var förlorade för alltid. Då säger man urk…

Ett litet halmstrå är att data möjligen kan finnas lagrade hos SMA, i Sunny Portal. Där kan värden för timmar, dygn, månad och år visas och laddas ner när jag är inloggad på Sunny Portal. Möjligen är det så att även 5-minutersvärdena laddas upp på Sunny Portal för analyser av SMA. Jag hoppas…

Sensorproblem och störningar i datainsamlingssystem är nog en av de vanligare orsakerna till driftstörningar i solcellsanläggningar. Det behöver inte innebära någon förlorad elproduktion men kan vara nog så irriterande. Växelriktare är för övrigt den enskilda komponent i en solcellsanläggning som ger störst andel av händelser med produktionsförlust enligt internationell statistik. I Sverige är det väl tveksamt om några närmare studier angående orsaker till produktionsförluster i solcellsanläggningar har gjorts. Känner du till någon sådan studie får du gärna ge tips!

Kan bidra till felstatistisken med att en SMA växelriktare av modell Sunny Boy 1100E havererade i somras i en 3 kW solcellsanläggning som togs i drift i maj 2005 hos ABB Corporate Research.

Hästsvans. Ja, växten heter så. Trådarängarna, Västerås. 30 september 2012.

Hästsvans. Ja, växten heter så. Trådarängarna, Västerås. 30 september 2012.

En reaktion på “Urk…

  1. Jag kan rapportera ett smärre fel på växelriktaren efter 6 månaders drift.
    I somras så slocknade displayen och kommunikationen via bluetooth på vår växelriktaren av typen SMA SB 3000-TL20. Produktionen av solel påverkades dock inte.
    Efter e-postkontakt med SMA:s support som lämnade tydliga instruktioner för felsökning så fick jag ingång displayen. Felet var glappkontakt i en kontakt på displayens baksida. Snabbt och bra kundbemötande från SMA gör att vi alltjämt är mycket nöjda med växelriktaren.
    I övrigt så har växelriktaren fram till nu utan driftavbrott producerat 2800 kWh sedan årsskiftet. När året är slut kommer den att ha producerat minst lika mycket el som vi köpte föregående år, vilket onekligen också bidrar till att ha överseende med lite displaystrul.
    /BF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *