Tankar om egen elanvändning – Köp LED-lampor!

Jag tror att egenproducenter av solel blir mera medvetna om sin egen elanvändning.

Gjorde en sväng idag på Clas Ohlsson och inhandlade ett par LED-lampor. Den ena var med G4-sockel (färgtemperatur 3000 K enligt texten på förpackningen), sådana där små rackare som vi har i spotlights. I många spotlights… När jag räknade ikväll blev det 39 stycken! Vi har sådana lampor i så gott som alla fönster i huset, dessutom är det i badrumsskåpen och under köksskåpen. 24 av dem används längre tid dagligen (fönstren och under köksskåpen), 13 stycken används dagligen kort tid (badrummen och sovrumsfönstret) och två sitter i fönster där vi sällan eller nästan aldrig har fönsterlampan tänd.

LED-lampa med G4-sockel. Källa Clas Ohlsson.

LED-lampa med G4-sockel. Källa Clas Ohlsson.

De lampor vi haft tills nu är på 10 Watt (12 Volt). Lampan från Clas Ohlsson var på 1,5 W (12 V). Den kostade 59 kr. Om man köper tre stycken eller fler skulle de kosta 53 kr. Om jag istället skulle ha köpt 2-pack halogen 10 W hade de kostat 12,5 kr/styck. LED-lamporna är alltså betydligt dyrare i inköp. MEN, de använder betydligt mindre med el och de ska hålla betydligt längre vilket gör att de i längden blir billigare. Livslängden är 20 000 timmar för LED-lampan enligt förpackningen, mot ”upp till” 2 000 timmar för halogenlampan.

Efter en del pillande hade jag tagit bort den trasiga halogenlampan och fått den nya LED-lampan på plats i de små hålen. De pyttesmå pinnarna i G4-lamporna är inte helt lätta att få på plats. LED-lampan är platt och har större yta. Jag böjde till pinnarna för att den skulle vara lättare att få plats och böjde sedan tillbaka pinnarna när monteringen var klar. LED-lampan har ett vitare och lite starkare sken än våra gamla halogenlampor som har ett gulare och något svagare sken. Detta var lätt att konstatera när de satt bredvid varandra. LED-lampans nio lysdioder sticker lite mera i ögonen när man tittar in i lampan, men hur ofta tittar man in i en lampa i överkant av ett fönster? Som helhet verkar det helt OK så här långt. Fast detta har skett i lönndom när Maria är bortrest får jag väl erkänna. Vi får se vad stilexperten tycker när hon kommer hem…

Om vi antar att drifttiderna på 20 000 respektive 2 000 timmar stämmer och ett rörligt elpris på 1,1 kr/kWh (elhandelspris 1-årigt avtal enligt Kundkrafts hemsida + elöverföring) kommer lampinköp och lampdrift ha kostat lika mycket för de båda lamporna efter 3 000 drifttimmar om man köper LED-lamporna för 53 kr styck och halogenlamporna för 12,5 kr/styck, se nedanstående diagram. Våra 24 mest använda spotlights går säkert 3 timmar per dag i genomsnitt under året. Efter bara 2,7 år skulle då LED-lampan vara billigare i drift! Ha, :-), det är en överhängande risk att Maria kommer att få fler än en överraskning när hon kommer hem. Huum, om jag byter alla lampor i fönstren, då märker hon kanske ingenting?

Med dessa LED-lampor skulle vi spara 9,3 kWh/år per styck eller 223 kWh/år om vi skulle byta alla 24 lampor som vi använder längre tid dagligen. Det skulle innebära en årlig besparing av köpt el på knappt 2% i vårt hus. Jag tror inte att våra spotlights i fönstren bidrar till minskat värmebehov under vintern. Rumstermostaterna till golvvärmen sitter flera meter ifrån fönstren och på lägre höjd, lampvärmen stiger uppåt och därför tror jag inte att rumstermostaterna reagerar annorlunda med lägre lampeffekt i fönstren.

Dessutom kommer vår nyinsatta LED-lampa att hålla i sådär 18 år innan den behöver bytas. Sköönt…

På utsidan av huset har vi haft tre LED-lampor i knappt fyra år. En gick sönder nästan omedelbart, men vi fick en ny utan kostnad. Sedan dess har de fungerat klanderfritt.

Slutsats

Köp LED-lampor!

PS. I IEA:s skrift “Lights Labour’s Lost” från 2006 anges att hela 19% av världens elanvändning går till belysning!

Kostnad LED- och halogenlampa vid elpris 1,1 kr/kWh som funktion av drifttiden.

Kostnad LED- och halogenlampa vid elpris 1,1 kr/kWh som funktion av drifttiden.

Energibesparing per år för LED-lampor 1,5 W jämfört med halogenlampor 10 W, vid olika drifttider per dag.

Energibesparing per år för LED-lampor 1,5 W jämfört med halogenlampor 10 W, vid olika drifttider per dag.

10 reaktion på “Tankar om egen elanvändning – Köp LED-lampor!

 1. Har du inte redan gjort det så prova Energimyndighetens app för smartphones – Lampguiden. Där får man tips på ersättningslampor och hur bra det lönar sig.

  /Anders

  • Tack för tips! Laddade ner Lampguiden och gjorde en snabbkoll. För lampor med G4-sockel kunde jag bara få fram info om lampan, inget om besparing.

   Lampguiden räknar med ett elpris på 1,50 kr/kWh. Det tycker jag verkar för högt för det rörliga elpriset.

   Lampguiden räknar med 10 000 timmar drifttid för en LED-lampa. På min förpackning stod det 20 000 timmar, men man vet förstås inte vad det blir i realiteten.

   Lampguiden verkar räkna med 1000 timmars användning under ett år, det kan förstås variera mycket beroende på var lampan sitter.

   Det kan vara en nyttig övning att räkna själv, :-).

 2. Pingback: Ytterligare erfarenheter av LED-lampor | Bengts villablogg

 3. Hej, tror det är första gången jag kommenterar en blogg så jag för väl säga att jag gillar den här.

  Annars angående lamporna så kan man ju köra en snabbkoll i affären med (Pris/livslängd +effekt på lampan i W) vilket ger en ungefärlig årskostnad om elpriset är 1kr/kWh och användningen är 1000h per år (slänger kalkylräntan genom fönstret för enkelhetens skull). Sådant man får ta till när man envist kör med dumtelefon.

  På LED mot halogen så blev det 9 kr/år mot 34 kr/år för motsvarande 30W (100kr/20år/4W och 20kr/2år/24W). Såg folk välja halogenlampor och gnisslade tänder i affären. Det känns ju som om det krävs någon ingenjörsutbildning för att räkna ut att det lönar sig. Matematiken ligger på en ganska basal nivå. Försökte lite försynt påpeka för en gubbe att han kanske skulle beakta andra faktorer än inköpspriset men han sa att han var orolig över att komma hem till sin fru och säga att han köpt lampor för 500 kr 🙂

  Inte nog med att man använder 6 gånger mer el än man borde, man bidrar också till transport och produktion av 10 gånger så många lampor som behövs. Snacka om slöseri! Fast det gäller att vara försiktig. Mina Philips-LED för 100kr gav 330 lumen för 4W men motsvarande för Ica’s egna LED (utbudet där jag bor är ganska begränsat) för runt 50 kr var betydligt lägre. Man behövde då 6W för att komma upp i runt 300, 50% extra! Och lägre livslängd hade de också.

  När jag gjorde exjobb för att energieffektivisera en mellanstor skola hade den lampor med en installerad effekt på ca 2,3 kW. (ca 7%, merparten var lysrör). Av det var 2,8W glödlampor eller halogen i olika former, resten var lågenergi. Ca 1500 timmar/år på det. Så inom kommuner finns det nog potential om man lägger i system att enbart köpa in LED i alla sina verksamheter. Annars är ju även lågenergilampor ett rejält steg framåt om man råkar ha en slimmad plånbok och ska byta i källaren. Studier indikerar ju att det finns gott om potential generellt. Jag tror det finns lite av en “låt gå”-attityd till belysning i from av lampor. Mysbelysning i skolan var 30 stycken 25W glödlampor exempelvis.

  Jag är nästan lite orolig för att jag kommer få jobbet som kommunal energistrateg som jag håller på att skriva ansökan till. Jag kommer ju bli helt olidlig i mitt “allt ska fungera optimalt anpassat till verksamheten med bästa möjliga teknik och ekonomi!!!”. Fast jag håller nog tummarna ändå, tänk att få syssla med något så roligt och få betalt för det! Gjorde till och med en analys av ett par kylrums belysningssystem på mitt extrajobb bara för att det var kul. 5,7-6,4 MWh per år sparar man med mina två olika förslag, 4,5-5,2 års återbetalningstid. Synd butiken har en omsättning på flera hundra miljoner så det drunknar lite. Kanske skulle presenterat mig som “byggnadsingenjör med särskild kompetens inom energifrågor” istället för “ja, jag städar ju här och…”.

  Men jag ger mig inte. Själ vaktens rutiner och släcker kylrummen när jag går. De lär ju knappast lägga ut mycket ny frukt klockan 8 på kvällen. 100 kWh/år. Hade varit 750-1000 om de andra städarna gjort samma sak. Kan kombineras med mitt förslag som innebar LED-belysning med eller utan närvarostyrning. Kul när det kan vara så enkelt.

  Den här kommentaren drog i väg lite, jag får nog ge mig nu eller starta en egen blogg 🙂

 4. Hej, du verkar kunna det här med lampor vilket gör mig sugen på ett konkret tips utan alltför mycket siffror och enheter.
  Förutsättning:
  En bygdegård med åtta stora glaskupor i taket med en 100-wattslampa med stor sockel i varje.
  Önskemål:
  Lämpliga lampor, gärna LED, som ger minst lika mycket behagligt ljus som dessutom är dimbart. Priset måste också vara rimligt, är det ont om pengar idag är det liten tröst att lamporna varar i tio år.
  Vad kan du rekommendera? Fabrikat? Modell? Pris? Försäljningsställe?
  Inga små krav här inte!
  Hälsningar
  Tomas H.

  • Har tyvärr inte testat så många lampor att jag kan ge något sådant råd. Ni kan väl testa en lampa först och se hur ljuset upplevs innan ni slår till med att byta alla. Clas Ohlsson hade en kampanj när jag köpte våra LED-lampor där man fick testa LED-lampor och lämna tillbaka dem om man inte var nöjd med dem. Men deras kampanj kanske är slut nu?

   • På nätet finns möjligheten till öppet köp och här finns goda möjligheter att provköpa några och sedan lämna tillbaka om de inte passar. Om man dessutom meddelar butiken i förväg är det mycket troligt att det finns något demoexemplar som kan skickas ut. Så jobbar vi i butiken pålyset.se och har ofta produkter ute på test hos kunderna.

    Vad gäller dimbara kraftiga LED-lampor som håller länge och som kan användas som mer än 75W glödljus tror jag nästan bara det är Philips av de stora tillverkarna som har något som klarar prestandakraven och har ett ljusflöde på över 1000 lumen. Tyvärr är prisbilden inte riktigt nere i det man vill betala ännu, men den sjunker lite för varje år.

    Kan man klara sig runt 800 lumen, vilket motsvarar lite drygt en 60W glödlampa går det att hitta dimbara produkter rätt mycket billigare, särskilt hos sådana handlare som säljer direktimporterade produkter från Kina.

 5. Hej!
  Hur funkar med övertoner? LED är olinjära komponenter som i princip skapar övertoner i nätet. Övertoner skapar reaktiv energi, och till slut kanske värmer vi upp kablar med allt energi som vi tror vi sparar.
  Finns några mätfakta bakom detta?

  • Jag har ingen koll på det för LED-lampor, som var lite av ett sidospår i denna blogg som handlar om solceller.

 6. Pingback: Ytterligare erfarenheter av LED-lampor | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *