PVSEC 2012 i Frankfurt – Dag 4

Gick hem 17.45 idag, rekordtidigt… Lite alertare vid dagens slut idag, kanske har min efter förkylning hängighet gått över.

Gick som en 50 km gångare mellan föredrag i olika sessioner. Det blev sessionerna ”Sustainability Aspects”, ”Components for PV systems”, ”PV systems”, “Markets”, “PV in the electricity mix” och var även en vända på EPIA:s parallelkonferens ”Assigning a fair price of photovoltaic electricity”. Här några axplock som jag hann med innan det blev sängdags.

Dagens mest uppseendeväckande uttalande kom under ett föredrag av H.L. Li, Chinese Academy of Science, om marknad och solcellsindustri i Kina. Längst ner på en bild med huvudsakliga problem stod att mer än 50% av företagen (i kinesisk solcellsindustri) kommer att gå i konkurs. I original: ”More than 50% of the companies will go bankrupt”! Fast egentligen är det inte så konstigt. Solcellsmarknaden har vuxit snabbt, produktionskapaciteten har byggts ut i snabbare takt än vad det finns avsättning på marknaden och försäljningspriserna har sjunkit kraftigt de senaste två åren vilket gjort att många företag fått sälja med förlust. Tänk dock på att närmare 50% av företagen i Kina kommer att finnas kvar, så tro inte att Kinas dominans kommer att minska!

”Chinese National Energy Administration” har för övrigt en plan där målet är totalt 21 GW installerade solceller 2015 och totalt 50 GW 2020.  Kina kommer därmed att vara en av de större solcellsmarknaderna under detta årtionde. I ett föredrag av Richard Keiser, Keiser Analytics, framgick att USA är aspirant på att bli den största solcellsmarknaden redan 2013-2014.

Ett intressant föredrag om priser hölls av Paula Mints, Navigant. När det gäller priser på exempelvis moduler gäller det att veta vilka priser man pratar om. Det finns exempelvis “ASP first buyer” (ASP = As soon as possible), “distributor to second buyer ASP” och “inventory sell off ASP”. Under tredje kvartalet 2012 var det normala försäljningspriset till första köpare av solcellsmoduler $0.98/W. Priset för utförsäljning av moduler från lager var $0.55/W under samma kvartal. Det är alltså fel att tro att det sistnämnda är normalpriset för solcellsmoduler. Den asiatiska dominansen på marknaden för solcellsmoduler är påfallande. Under 2011 levererades 46% av världens solcellsmoduler från Kina. 17% kom från Taiwan.

Vasilis Fthenakis, Brookhaven national laboratory, behandlade kritiska råmaterial för solcellstillverkning. Kommer det att bli en brist på tellur (Te) som används i CdTe tunnfilmssolceller och indium (In) som används i CIGS tunnfilmssolceller? Nej, inte under detta århundrade om man har återvinning av dessa metaller var hans slutsats. Produktionen av tellur och indium hänger på produktionen av koppar och zink. Att det finns gott om en metall behöver inte betyda att tillgångarna är outsinliga. I en del scenarier tror man att kopparutvinningen kommer att nå sin topp under andra halvan av detta sekel. Zink kommer att nå sin topp tidigare enligt Vasilis. En efterfrågan högre än tillgångarna kan uppstå redan 2013 (!) om inte nya gruvor startas eller nuvarande utvidgas. Organiska solcellsmoduler ansågs sakna återvinningsvärde, vilket skulle kunna bli en belastning för dem, om de skulle komma till användning i stor skala.

2 reaktion på “PVSEC 2012 i Frankfurt – Dag 4

  1. Pingback: Energi i veckan - vecka 39, 2012 - Hållbart samhälle

  2. Pingback: Energi i veckan – vecka 43, 2012 - Hållbart samhälle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *