Världens största

Nästa vecka hålls 27th European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition (PVSEC) i Frankfurt. Konferens hålls måndag-fredag och utställningen tisdag-fredag. Vi är tre stycken från ABB, Corporate Research, i Västerås som deltar med varsitt bidrag. Jag deltar även som gästforskare på Mälardalens Högskola.

På måndag presenterar jag postern ”Economical Benefit of Cleaning of Soiling and Snow Evaluated for PV Plants at Three Locations in Europe” (5AV.1.53). Frågeställningen är om det lönar sig att göra rent solcellsmodulerna från smuts eller snö, där jag genom modellering gjort en utvärdering av en hypotetisk solcellsanläggning på 1 MW i Murcia (Spanien), München eller Stockholm. Någon sådan stor anläggning har förvisso inte byggts i Sverige ännu men i Totana, nära Murcia, byggde ABB en nyckelfärdig 1 MW anläggning redan 2008. Är det lönt? Nej. Inte i Sverige. Om de antaganden jag gjort gäller

  • om kostnad för rengöring (€2500/MW, baserat på litteraruppgifter på €2500-€6000/MW)
  • om värde av förlorad solelproduktion (industripris eller Nord pool spotpris på elen)
  • om hur mycket nedsmutsning eller snö på solcellerna minskar solelproduktion om man inte rengör modulerna. 1-7% energiförlust under ett år har rapporterats från sydvästra USA och Italien. Rimligen i genomsnitt mindre i Sverige. Fast detta är knappt studerat i Sverige, känner bara till en undersökning och tusan vet om den finns publicerad. Egentligen lite märkligt att en sådan basal fråga, liksom degradering av solcellsmodulerna, inte studerats mera på olika platser i Sverige.

PVSEC är världens största solcellskonferens. Ifjol var det över 1000 posters och några hundra muntliga föredrag! Dock var det förvånansvärt få svenskar där, förstod aldrig varför, hoppas att det är flera i år. Jag gjorde några blogginlägg om konferensen ifjol: 4 september, 5 september, 6 september, 7 september, 8 september och 9 september.

Om tekniken är med mig hoppas jag att det blir ett eller annat inlägg på bloggen under nästa vecka. I år slipper jag i alla fall 1-1,5 timmes daglig resa, så det borde bli lite mera tid för det. Bor nu inom gångavstånd från mässområdet, letade rätt på hotell själv i år…

PS. Hittade lite uppgifter om årets konferens i en broschyr. 337 muntliga presentationer, 1300 posters, 4000 konferensdeltagare från 80 länder, yta 70 000 m2 (motsvarande ca 10 fotbollsplaner…).

Fjällsippa. Kalkgynnad fjällväxt som indikerar rikare flora. Murfjället 1 augusti 2012.

Fjällsippa. Kalkgynnad fjällväxt som indikerar rikare flora. Murfjället 1 augusti 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *