Alltför få solcellsanläggningar ansöker om elcertifikat

Har tidigare berättat om att eftersom Maria och jag äger 50% vardera av vår solcellsanläggning kunde inte Svenska Kraftnät bokföra vårt första elcertifikat, som vi tjänade in redan i juli ifjol, på våra Cesar-konton eftersom de inte visste vem av oss som skulle tilldelas detta elcertifikat. Låter som Grönköpings Veckoblad, men det är faktiskt sant…

Tragikomiskt blev det även när jag i kväll försökte logga in på Cesar-kontot. Jag skrev först fel lösenord eller rättare sagt försökte logga in på Marias konto med mitt lösenord. När jag sedan skrivit det rätta lösenordet på rätt konto fick jag meddelandet ”Du har loggat ut från Cesar. För att kunna logga in igen måste du stänga detta webbfönster.” Fick stänga Internet Explorer, öppna sidan igen och logga in.

I aktivitetsloggen kunde jag se att den 15 juni var en historisk dag för oss. Då bokfördes ett elcertifikat på mitt Cesar-konto och ett elcertifikat på Marias Cesar-konto! Yeah…Vi är alltså med elcertifikat och äger nu två elcertifikat, som inom kort ska överföras till Telge Energi, som köper vårt solelöverskott.

Priserna på elcertifikat var under augusti i genomsnitt 176,19 kr, exklusive moms. Det är fjärran från toppen i augusti 2008 då månadsmedelpriset var 333,86 kr, se diagrammet här nedan.

Elcertifikatsystemet är definitivt inte anpassat för de små elproducenterna. Symptomatiskt är att Energimyndighetens information om elcertifikat ligger under fliken “Företag”, trots att man inte alls behöver vara ett företag för att godkännas för tilldelning av elcertifikat.  Det är tyvärr alltför få solcellsanläggningar som ansökt om godkännande för elcertifikat. Statistik över vilka anläggningar som är godkända för tilldelning av elcertifikat finns hos Energimyndigheten. Av idag 3321 godkända anläggningar är det bara 73 solcellsanläggningar. Det är okänt hur många nätanslutna solcellsanläggningar som finns i Sverige, men det är rimligen flera hundra solcellsanläggningar som går miste om rätten till elcertifikat!

Rimligen skulle en översyn behövas så att elcertifikatsystemet anpassades till även de små producenterna. En enkel åtgärd, som jag nämnt tidigare, skulle vara att de små producenterna skulle kunna rapporterna in sin produktion en gång per år till Svenska Kraftnät via Internet. Kan vi deklarera en gång per år via Internet borde det även vara möjligt för de betydligt mindre belopp som det gäller för elcertifikat. Om detta genomfördes skulle de små anläggningarna kunna få elcertifikat för hela sin elproduktion och inte bara för det överskott som matas in på nätet.

Prisutveckling för elcertifikat sedan systemet infördes. Prisstatistik från Cesar, Svenska Kraftnät.

Prisutveckling för elcertifikat sedan systemet infördes. Prisstatistik från Cesar, Svenska Kraftnät.

Klicka på bilden för att se den i större skala.

9 reaktion på “Alltför få solcellsanläggningar ansöker om elcertifikat

 1. Hej Bengt
  Är det så att man bara får certifikat för det som matas ut på nätet och inte för det som man tillverkar? Det borde ju rimligen vara för hela produktionen som man tänkt att det ska gälla för, även den energi man använder direkt är ju miljövänlig.

 2. Man har rätt till elcertifikat för hela sin produktion. MEN, eftersom lagen kräver timmätning trots att elcertifikaten tilldelas per producerad MWh oavsett när produktionen har skett i tiden, måste du själv bekosta elmätare och ett mätabonnemang. Det kostar så pass mycket att det inte lönar sig för en småhusägare.

  I anslutningspunkten sköter nätägaren timmätning och rapportering till Svenska Kraftnät utan extra kostnad för dig och därför kostar det inget extra att få elcertifikat för det överskott man matar in på nätet. Har skrivit om detta tidigare, sök på elcertifikat.

 3. Minst hälften av Sveriges myndigheter torde kunna läggas ner utan att någon saknade dom. Om Socialstyrelsen försvann skulle ingen märka det. Och vad värre är, om hela svenska folket skulle försvinna så skulle inte Socialstyrelsen märka något!

  Ett exempel på en osmidig triplett av myndighet, förening och bolag är:
  – Energimyndigheten
  – Svenska Kraftnät
  – Fortum.
  De samarbetar nästan inte alls!

  När jag sökte för att få min solcellsanläggning godkänd för Elcertifikat så fick jag fylla i en massa obegripliga blanketter på elektroniska hemsidor och på fysiska vita papper. Jag satt i telefonköer hos Fortum i många timmar tills jag till slut fick tag på någon som visst hade hört talas om Elcertifikat. Med denna utväxlade vi våra e-mail-adresser. Efter flera e-mails senare fick jag till slut ett namn och adress till en kontaktperson hos Fortum, allt enligt den usla CESAR-blanketten och tillhörande instruktion. Senare visade det sig att jag inte alls skulle ha någon kontaktperson hos Fortum, det skulle vara mitt namn. Det hade denne någon insett och fyllde i mitt namn istället, och skrev ett e-mail om att så borde det vara.

  När jag söker för Ursprungsgarantier så blir det goddag yxskaft. Ytterligare en lagvidrig usel blankett ska fyllas i. Det är bara att läsa lagen om UG:
  https://lagen.nu/2010:601.
  UG kan sökas för anläggning som har EC, dvs det är anläggningens beskaffenhet som är väsentlig. Men på blanketten som ska fyllas i så ska jag av någon obegriplig lagvidrig anledning fylla i om bidrag erhållits och i så fall hur mycket – det har dom inte med att göra. Det fyller jag inte i.

  All denna hantering skulle kunna hanteras oerhört smidigt. Det finns ett Ediel-ID som kan koppla ihop allt detta. Man behöver inte fylla i en massa papper med obegripliga instruktioner.

  Detsamma gäller hemsidan CESAR. Bara IE supportas, inte tex Firefox. Bara en säkerhetslösning via Nordea supportas, inte samma som används för kontakt med myndigheter i övrigt, tex för den årliga deklarationen. Dessutom är allt oerhört buggigt. Ibland måste man stänga fönster helt, loggar man in och ur måste man stänga fönster. lbland hänger det sig och man måste mer eller mindre starta om datorn för att komma igång igen. Förslag: sparka ut den fjuniga 17-åringen som programmerat detta!

  Att söka för EC och UG är en oerhörd massa besvär för nästan ingenting. Allt skulle kunna göras mycket smidigare. Som Bengt skriver: självklart ska hela solcellsanläggnings energi tillgodoräknas, så fungerar det ju för större anläggningar. Nu ikväll har solcellsanläggningen skapat 1903 kWh sedan juni 2012, men ‘bara’ 1390 är producerat ut på elnätet. Sett över hela året går säkert hälften förlorat för rätten till EC.

  Om man räknar med den timpenning som allt detta strul orsakar en, så är det knappast värt besväret om antalet Elcertifikat från solcellsanläggningen blir mindre än säg 2 per år (givet att Elcertifikat skapar ett plus på säg 200 kr per år över en 10-årsperiod).

  Men det ju är klart, vi får ha förståelse med våra myndigheter. De är ju trots allt alla hedersmedlemmar i TFF!

  mvh Peter

 4. Hej!

  Jag har kontaktat sv.kraftnät och numera så vi de ha min 200 kr /år i adminstrativa avgifter för cesar-konto, så knappast lönsamt om man inte kan exportera mer än kanske 1000 kwh/år.

  Nån som vet var man kan man hitta aktuella ersättningar för elcertifikaten?
  mvh,
  Thord.

  • Det har stått många år på Svenska Kraftnäts hemsida om en administrativ avgift på minst 200 kr/år. I praktiken har de dock aldrig tagit ut denna avgift. I vart fall var det så när jag frågade för knappt 3 år sedan och vi har hittills inte fått någon sådan avgift på vårt Cesar-konto.

   I Förordning (2011:1480) om elcertifikat står att “Kontoavgiften ska dock alltid vara lägst 50 kronor.” I en Elforsk-studie jag och Lars Hedström, Direct Energy, gjorde 2009 föreslog vi att denna avgift skulle tas bort, se “Solcellselproduktion inom elcertifikatsystemet”, Elforsk rapport 09:95, som finns på Solelprogrammets hemsida. Men så blev inte fallet när man gjorde en översyn av förordningen 2011.

   Följ Cesar-länken i inlägget ovan så kommer du till Cesar elcertifikat. Se under “Marknadsstatistik” och “Pris” för att hitta priser.

 5. måste man ha ett sk Cesar-konto för att få ut nåt för elcertifikat?
  jag har ansökt och fått elcertifikat av energimyndighetern

  • Ja!

   Energimyndigheten ger “bara” godkännande för tilldelning av elcertifikat. De bokförs av Svenska Kraftnät på ett Cesar-konto. Utan Cesar-konto finns ingenstans att bokföra de tilldelade elcertifikaten. Kontoanmälan görs hos Svenska Kraftnäts Cesar elcertifikat, se under fliken “Bli kontohavare”.

   När du hittat en köpare för dina elcertifikat överför du dem till köparen från Cesar-kontot.

 6. Har någon hittat någon köpare för elcertifikat annat än TelgeEnergi?
  Känns lite meningslöst om man riskerar att de börjar debitera 200 kr om året och man i alla fall inte kan sälja några certifikat.

  • Elcertifikatsystemet är det huvudsakliga system Sverige valt att stödja förnyelsebar energi. Investeringsstödet till solceller är en spottstyver jämfört med vad som går till elcertifikatsystemet.

   Jag tycker att alla ägare av solcellsanläggningar ska ansöka om elcertifikat. Det kommer att visa att det behöver göras en förändring av elcertifikatsystemet för de små producenter. Om som nu minst 80-90% av de solcellsanläggningar som är berättigade till elcertifikat inte ens bryr sig om att ansöka om godkännande för elcertifikat visar det i och för sig att något inte fungerar som det ska i elcertifikatsystemet, men det har nog inte sjunkit in hos alla politiker och beslutsfattare…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *