Till Berlin för möte i PV-GRID

Jag är i kväll på väg till det andra mötet i projektet PV-GRID inom EU:s IEE (Intelligent Energy Europe). Projektets fulla titel är “Reducing barriers hampering large-scale integration of PV electricity into the distribution grid”. 21 partners från 17 EU-länder deltar i projektet. Sverige är det enda av de nordiska länderna som deltar.

Under september-november ska intervjuer göras med ett antal olika aktörer angående administrativa barriärer för introduktion av solceller i större skala i Sverige. Om du har några exempel på administrativa problem som leder till att solcellsinstallationer försenas får du gärna skriva en kommentar till detta inlägg. Det kan exempelvis vara administrativa saker som tar längre tid än förväntat (bygglov, besked om investeringsstöd, byte av elmätare, godkännande av växelriktare från nätbolaget, godkännande för elcertifikat etc.) eller administrativa processer som är krångliga att förstå sig på (behövs bygglov eller inte, hur det går till att få elcertifikat etc.).

Projektet hade en föregångare i PV LEGAL Reduction of Bureaucratic Barriers for succesful PV deployment in the EU. Där finns bland annat en databas för varje av de 12 länder som var med i det projektet.

Springkorn. Sagån, 17 augusti 2012.

Springkorn. Sagån, 17 augusti 2012.

5 reaktion på “Till Berlin för möte i PV-GRID

 1. I min kommun ville de först ha bygglov men efter bygglovsansökan och 12 telefonsamtal ändrade de till bygganmälan och släppte igenom mina solceller.
  De suckade djupt varje gång jag ringde in. Men tjat är det enda sättet jag känner till att övervinna byråkrati.
  Det skulle underlätta om man fick klara regler i hela sverige som ingen kommun kunde säga emot och som inte kostade pengar. En bygganmälan går ju ändå på 1000 kr – fast man försöker göra något gott för allas bästa.

  • Det vore mycket intressant att veta vilka kommuner som kräver bygglov eller bygganmälan! Och vilka som inte kräver det (med någon övre gräns i storlek). Om du vet hur det är din kommun får du gärna skriva en kommentar om det. Det är definitivt av intresse för projektet PV-GRID.

  • I vår kommun fick vi först svaret att “det är en fasadändring och det innebär att det krävs bygglov”. Svaret kom dock inte från en handläggare utan ifrån en sekreterare på nämnden via mail. Efter 4 månaders försök att nå en handläggare via mail och telefon så kom vi äntligen fram. Svaret blev att man ej behöver bygglov så länge man har solcellerna i samma vinkel som taket man lägger dem på. När jag föreslog att de skulle informera om det på kommunens hemsida så var svaret att det var så nytt med solceller att de inte hade hunnit. Kommunen i fråga är Värmdö kommun.

   • Österåkerskommun säger samma sak.
    Är bara modulerna i samma vilken som taket är det ok. Men på tex ett platt garagetak så krävs det bygglov om de vinklas upp med stöd.

 2. Hej Bengt!

  Tog du tåget till Berlin?

  När jag själv förra året var på konferance i London så tog jag tåget från Uddevalla till London.

  Varför?
  Efter att ha flugit aldeles för mycket i jobbet så kände jag att man ju inte kunde fortsätta att förespråka att åka miljövänligt men sedan skylla på saker och inte göra det.

  Hur gick det då, ju utmärkt och komforten på de ljudlösa europeiska snabbtågen är ju vida överlägsen flyg och svenska “snabbtåg”
  Jag kom fram betydligt mer avstressad än efter en flygresa och 🙂
  Då största tiden spenderades sovande så var ju “tidsförslusten” inte så farlig att flyget kunde motiveras.

  Vid lite mer snabbtåg i landet lagom, danmark och tysklan hadde det tagit betydlig mindre tid.

  Mvh!
  Lars E

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *