Telge energis solavtal bättre än "Changers"

I en kommentar skrevs

”Jag undrar om du har hört talas om ett tyskt start-upföretag som heter Changers (www.changers.com)? Om inte, så rekommenderar jag att du kikar på deras hemsida. De säljer ett paket med solceller och ett batteri för att ladda upp små elektroniska apparater såsom exempelvis en Iphone eller Ipad. Batteriet registrerar hur mycket energi som har laddats med solcellen och genom att sedan koppla in batteriet till din dator och ladda upp laddningsresultatet på deras community får du “changers credit” som du sedan kan handla för på deras market place. Jag skulle gärna vilja veta vad du tycker om idén.”

Tack för tipset! Ett annorlunda grepp på solenergi, så jag tyckte det var värt att skriva en liten recension. Huum… Vid en första anblick skulle man kunna tro att det är en bra grej. Men, låt oss göra en analys.

Changers Starter Kit ger dig en solcell med 4 W effekt. Om du har den optimalt placerad med hänsyn till solinstrålningen året runt skulle du i runda slängar producera 4 kWh/år i Sverige. Men då kan man inte bära den med sig… För maximal solelproduktion bör den vara utomhus, riktad mot söder och med ca 30-50 graders lutning. Har man den inomhus förlorar man en del av solinstrålningen på grund av reflektion i fönsterytorna.

Om vi är snälla och sätter en livslängd på 25 år (då den bärbara elektroniken säkert ser annorlunda ut än idag) skulle solelproduktionen under livslängden bli 100 kWh. Priset för ett “Starter kit” är €119 Euro = 989 kr. Du betalar därmed i runda slängar 10 kr/kWh för den producerade solelen.

Då har jag inte tagit någon hänsyn till de ”Changers Credits” som man kan få en per producerad Wh, eftersom jag vid en snabb genomgång inte kunde hitta vad de var värda.

Då tycker jag att ett bättre alternativ är att köpa solel via Telge Energis solavtal, vilket ger solel till ett mycket lägre pris och gynnar svenska företag, om man nu inte har möjlighet att sätta upp egna solceller hemmavid.

Orkidén knärot. Näs, 28 juli 2012.

Orkidén knärot. Näs, 28 juli 2012.

Klicka på bilden för att se den i större skala.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *