14,4 TWh solel i Tyskland första halvåret 2012

Enligt en pressrelease från BDEW (Der Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW) producerades fantastiska 14,4 TWh solel i Tyskland under första halvåret 2012. Det var en ökning med hela 47% från första halvåret 2011, då 9,8 TWh producerades.

Solel svarade under första halvåret 2012 för fina 5,3% av Tysklands “bruttoförbrukning” av el, en ökning från 3,6% föregående år.

I bruttoförbrukning antar jag att överföringsförluster i transmissions- och distributionsnätet ingår. Enligt Energimyndighetens Energiläget 2011 var den svenska totala elanvändningen inklusive distributionsförluster 2010 närmare 147 TWh. Det anges att den slutliga elanvändningen var 132 TWh, vilket ger ca 15 TWh = ca 10% i överföringsförluster i det svenska elnätet under 2010.

För solcellsanläggningar blir överföringsförlusterna betydligt lägre. Man dimensionerar kabelförluster till högst 1% när solcellsanläggningar sitter på samma byggnad som där elanvändningen sker. Men det finns i Tyskland även en del större markbaserade anläggningar där elen måste transporteras en bit till användarna och där blir överföringsförlusterna lite större.

Tyskland har under senaste årtiondet varit ett föregångsland när det gäller solenergi. Det intressanta i sammanhanget är att solinstrålningen i Tyskland bara är något högre än i Sverige. Jämför man södra halvan av Sverige och norra halvan av Tyskland är det små skillnader, se nedanstående figurer.

Däremot är en det en gigantiskt stor skillnad i solelproduktion mellan länderna. Tyskland producerar i runda slängar 2000 gånger mer solel än Sverige och 200 gånger mer om man räknar per innevånare. Med tanke på att vi till och med årsskiftet i Sverige bara hade installerat 15,7 MW som ger ca 14 GWh/år antaget en medelproduktion på 900 kWh/kW är vi i Sverige bara i allra första början av en solig era…

Källor

Årlig genomsnitt global solinstrålning i Sverige under perioden 1961-1990 (kWh/m2). Källa SMHI.

Årlig genomsnitt global solinstrålning i Sverige under perioden 1961-1990 (kWh/m2). Källa SMHI.

4 reaktion på “14,4 TWh solel i Tyskland första halvåret 2012

 1. Hej,

  Jag är intresserad av Tysklands framgångar och tänkte höra om du vet någon undersökning eller rapport om kostnaderna för stödsystemet som finns i Tyskland för att fasa in förnybar energi som solenergi.

  Vänliga hälsningar
  Emmi

  • I BMU-broschyren (Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety) ”Renewable Energy Sources in Figures – national and international development” från juli 2011 anges att Renewable Energy Sources Act (EEG) i Tyskland kostade 2,3 Eurocent/kWh under 2010, då det tyska elpriset var 24,0 Eurocent/kWh. EEG omfattar inte bara solceller, utan även vind och bioenergi.

   Det anges också att den ökade elproduktionen har gett ett 0,6 Eurocent/kWh lägre pris under 2009 (beräkningar ej tillgängliga för 2010), på grund av att kraftverk med den dyraste elproduktionen ej har behövts. Nettokostnad skulle därmed bli 1,7 Eurocent/kWh under 2010.

   Man får tänka på att satsningarna med EEG genererat många tyska jobb. Enbart i solcellsindustrin har det gett 10 000 solcellsföretag enligt branschorganisationen BSW-Solar.

 2. Pingback: Strålande tider förutspås för solceller! | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *