All time high för solcellerna!

Lite obemärkt smög det in ett dagsrekord för vår solcellsanläggning under midsommaraftonen (22 juni). Lysande 20,74 kWh blev det och det gamla rekordet från 26 maj 2011 på 20,32 förpassades därmed till historieböckerna. Det nya rekordet var därmed en rejäl putsning av det gamla. Lite rippel på effektkurvan i diagrammet nedan visar att det finns lite mera att ta, så 21 kWh kan kanske passeras någon gång i framtiden. Ifjol passerades 20 kWh endast under en dag, men i år har det hänt under två dagar. 20,19 kWh halades in den 7 juni.

Däremot blir juni månads solelproduktion i år (ca 332 kWh hittills) fjärran från fjolårets 441,79 kWh. Kan finnas ett samband med de regnrekord som enligt TV-nyheterna i kväll noterats i Stockholm och Sörmland för juni månad…

Solelproduktion 22 juni 2012.

Fingerborgsblomma Herrgårdsängen, Gäddeholm 23 juni 2012.

En reaktion på “All time high för solcellerna!

 1. Du har rätt, 22 juni 2012 var en bra solcellsdag även i Stockholm (med i mitt fall 33,5 kWh).

  Bifogad länk visar en bild på effekten från tre slingor över dagen (8+8+4 paneler):
  – MPPT nr 1: 8 paneler (södervända, lutning 39 grader) där en panel är skuggad av skorstenen på morgonen några timmar.
  Här kan noteras att Bypass-dioderna i den skuggade solpanelen (det sitter 3 st i serie, en per 24 solceller i panelen) fungerar mycket illa tillsammans med MPPT-algoritmen i SMA:s växelriktare (som verkar prioritera spänning framför ström, dvs i detta fall fungerar SMA:s MPPT-algoritm uselt). I övrigt ska denna slinga vara identisk med linga nr 2.
  – MPPT nr 2: 8 paneler (identiska som ovan), men oskuggade. I övrigt identisk med slinga nr 1.
  – MPPT nr 3: 4 paneler med lutning 15 grader. Här kan man tydligt se att de kommer igång tidigare på morgonen så här på sommaren. Dessa är gamla paneler med gammal växelriktare från 2006 (lägre effekt och lägre verkningsgrad).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *