Prisutvecklingen går snabbt i solcellsbranschen

Utvecklingen går så snabbt i solcellsbranschen att ett problem är att folk har föråldrade kunskaper som inte gäller längre, som kan leda till felaktiga bedömningar. I samband med att jag skrev om solceller för en studie KTH gjort åt Elektra (redovisades hos Elforsk igår) tittade jag i Elforsk rapport 11:26 ”El från nya och framtida anläggningar 2011. Sammanfattande rapport” utgiven i maj 2011. Där har man räknat på produktionskostnad för olika kraftslag, bland annat med solceller. Denna rapport är dock redan hopplöst förlegad när det gäller solceller. Man antog ett pris på 50 000 kr/kW för 2010, för en solcellsanläggning på 50 kW. Hittar inte någon angivelse om det är med eller utan moms, misstänker att det är exklusive moms. Tydligen tog man ingen hänsyn till att Sala-Heby installerade en 77,5 kW solcellsanläggning för 35 600 kr/kW sommaren 2010.

När man förutspådde prisutvecklingen till 2020-2025 blev det riktigt uppåt väggarna fel. Man har räknat på ett pris av 20 000 kr/kW (exklusive moms förmodligen), enligt tabell 5-8. Som har framgått av tidigare inlägg har dessa priser redan nåtts och passerats redan i år! Exempelvis var priset för Sala-Hebys 34 kW installation i Ösby 16 400 kr/kW, inklusive moms och installation. Billigaste erbjudandet idag har Sala Heby Energi AB i samarbete med Knivsta kommun och omställninggrupperna i Knivsta och Sigtuna. Ser att man uppdaterat prisinformation och att man kan köpa solcellspaket större än 4 kW för 13 000 kr/kW, inklusive moms och installation (frakt tillkommer utanför Sala, Heby, Knivsta och Sigtuna kommuner). Ootroligt pris!

Använd därför inte ovanstående Elforskrapports prognoser för att bedöma solcellers potential i Sverige det närmaste årtiondet.

Sens moral. Ta reda på färskast möjliga fakta när du bedömer och diskuterar solceller. På ett år hinner det hända väldigt mycket… Som natt och dag, :-):

Natt och dag, förvildad hemma på tomten. 16 juni 2012.

En reaktion på “Prisutvecklingen går snabbt i solcellsbranschen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *