Vattenfalls priser för solcellspaket

Priserna för Vattenfalls nyckelfärdiga solcellspaket har nu släppts. Priserna för en standardinstallation framgår av följande tabell, där priserna är inklusive moms och installation för en komplett anläggning.

Effekt (W) Pris (kr) Pris (kr/kW)
1 470 45 000 30 612
1 960 55 000 28 061
2 940 70 000 23 810

Paketen säljs över hela Sverige. Man behöver inte vara nätkund hos Vattenfall och jag hittar inget om att man måste vara elhandelskund hos Vattenfall.

Om man är elhandelskund till Vattenfall betalar man ett lägre pris:

Effekt (W) Pris (kr) Pris (kr/kW)
1 470 40 500 27 551
1 960 49 500 25 255
2 940 63 000 21 429

Erbjudandet gäller alltså inte nätkunder till Vattenfall. Vi är nätkund till Vattenfall, men köper vår el av O2 ekonomisk förening (vi är delägare i vindkraftverket Svegström) och säljer vår överskottsel från solcellerna till Telge Energi. Det gör att vi inte kan köpa Vattenfalls solcellspaket till kundpriset.

Priserna för solcellspaketen är bra och betydligt lägre än de priser som andra elbolag erbjuder, som Fortum och Din El. Eftersom Vattenfall ger rabatt till deras kunder ser man väl detta som ett sätt att locka nya kunder.

Om man fått investeringsstöd blir priserna riktigt låga. Har man inte fått investeringsstöd man kan få ROT-avdrag för arbetet, om huset är minst fem år gammalt. Vattenfall anger 3 500 – 4 500 kr i möjligt ROT-avdrag för deras solcellspaket. Med ROT-avdrag kan man få en skattereduktion på 50% av arbetskostnaden. Skatteverket anger som exempel för ROT-arbeten för solpaneler att “inmontering eller byte av solpaneler ger rätt till skattereduktion förutsatt att bidrag inte har medgetts. Service av solpaneler ger inte rätt till skattereduktion.”

Solcellspaketen säljs och installeras av Direct Energy, som också installerat vår solcellsanläggning.

Månlåsbräken, numera rödlistad. Skälby 27 maj 2012.

10 reaktion på “Vattenfalls priser för solcellspaket

 1. Hej Bengt!

  Kul att du uppmärksammat våra solcellspaket. Och tack för att du påpekar vad som inte är riktigt tydligt. Ett par klargöranden: Alla är välkomna att köpa paketen, man behöver varken vara elhandelskund eller nätkund till Vattenfall. Däremot gäller de rabatterade priserna endast elhandelskunder till Vattenfall. Det har vi nu också gjort lite tydligare på webben.

  Observera också att vi uppdaterat priset på det minsta paketet. Det blev lite fel tidigare.

  Vänliga hälsningar
  Johanna Wahlberg
  Vattenfall Försäljning

  • Ingen direkt nyhet SVT kommer med, påpekades av Göran Bryntse för mer än ett år sedan, se http://bengts.blogg.viivilla.se/2011/02/26/sverige-samst-i-eu-pa-solenergi/ .

   Men det är utmärkt att det uppmärksammas i media och att elbolag som Vattenfall börjar sälja solcellspaket. Problemet i Sverige har sin grund i de magra kunskaperna överlag om möjligheterna med solenergi och de många fördomar som finns, som vanligen baseras på gamla eller felaktiga kunskaper.

 2. Pingback: Produktionskostnaden för solel nu lägre än konsumentelpriset i hela Tyskland! | Bengts villablogg

 3. Hej Bengt! These are interesting times – who would have thought that Fortum and Vattenfall would be competing head on over PV like this. The last time I checked, Vattenfall prices did not include delivery and transportation, which could be considerable depending on location. Do you know what type of buy-back tariffs, system warranties, performance ratios, response times etc Vattenfall offers? These are all hidden features customers should be aware of when comparing offers from system suppliers, as well as of course the fact that critical system component quality does differ.

  • Viktigt påpekande om transportkostnader. Jag hade nog missat den finstilta skrivningen “Kostnad för resa och transport tillkommer beroende på var i landet du bor.” En oklar skrivning… Menar man att kostnad för resa och transport tillkommer och att beloppet beror på var i landet man bor? Eller menar att kostnad för resa och transport kan tillkomma, det beror på var i landet man bor?

   Vattenfall köper till Nord Pool spotpris minus 4 öre/kWh, se Mikroproduktion – Vi köper din överskottsel.

   Vet tyvärr inget om de övriga frågorna. I inlägget Nya lägstapriser för solcellspaket nämner jag på slutet att man bör ha i minnet att det kan finnas många saker som kan skilja mellan paketen och ger några exempel på vad som kan skilja, ska lägga till transporten!

 4. Pingback: Stora rödpennan framme… | Bengts villablogg

 5. Pingback: Vad kostar solceller i Danmark? | Bengts villablogg

 6. Pingback: Vad kostar solceller i Danmark? | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *