Vattenfall höjer nätavgifterna

Skrev 26 januari i år om ”Fasta avgifters andel av elpriset ökar oroväckande”. Från och med 1 april höjde Vattenfall sina nätpriser. Den fasta nätavgiften är nu 2 980 kr per år i område ”söder” om man har 16 A säkring och den rörliga nätöverföringsavgiften är 23,5 öre/kWh, inklusive moms. Det betyder att om man varje år köper 12 700 kWh består nätpriset till 50% av en fast avgift och till 50% av en rörlig andel, se diagram. Den fasta avgiften har ökat med 60% sedan 1 januari 2007 och den rörliga med 19% under samma period, vilket framgår av diagrammet här nedan.

Bor man i en villa med fjärrvärme, där elanvändningen är betydligt lägre än 12 700 kWh/år, blir nätavgiften i ändå högre grad en fast avgift som man inte kan påverka. Den fasta avgiften är densamma vare sig vi skulle ha ”enkeltariff” eller ”tidstariff” och lägre säkringsabonnemang finns inte enligt prislistan. Vi kan alltså inte påverka den fasta avgiften på något sätt. Har man tidstariff betalar man 49 öre/kWh under ”höglasttid” = måndag-fredag kl 06-22 under november – mars och övrig tid betalar man 12,5 öre/kWh.

En hög och ökande fast andel i elpriset missgynnar de som vill spara el eller investera i egen elproduktion, exempelvis med hjälp av solceller, eftersom det bara är den rörliga andelen av elpriset man minskar vid energibesparing eller med egen elproduktion. Rimligen borde man ha en hög rörlig andel och en liten fast andel eller varför inte helt rörliga priser om man vill bidra till att ge konsumenterna en högre drivkraft än idag att spara el. Elkonsumenterna skulle då få en tydlig koppling att minskad elanvändning ger ett lägre pris på elräkningen från nätföretaget.

Nätpriser 2007-2012 för kund med 16A säkring i område söder hos Vattenfall Eldistribution AB.

Andel fast respektive rörligt nätpris för kund med 16A säkring i område söder hos Vattenfall Eldistribution AB.

En reaktion på “Vattenfall höjer nätavgifterna

  1. Hej Bengt
    Jag har Fortum som nätägare och 16A säkring, jag fick min fasta nätavgift höjd ifrån 4625kr/år till 4950kr/år dvs ca 7% !! är det Sverigerekord tro?

    Vänliga hälsningar Dan Ingelsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *