Billigaste nyckelfärdiga solcellsanläggningen i Sverige

En av de vanligaste frågorna när det gäller solceller är vad kostar en solcellsanläggning. I inlägget den 8 maj då jag nämnde priser på solcellsanläggningar som kan köpas av elbolag i Sverige lovade jag att återkomma till de tyska systempriserna. Tyskland är världens största solcellsmarknad med över en miljon!! installerade olcellsanläggningar. Det som händer där kan därför ses som vägledande för vad som kommer att hända i Sverige också med tiden.

Billigast i Sverige

Fick jag idag mera detaljerade ekonomiska uppgifter av Hans Nyhlen, Sala-Heby Energi, om de solcellsanläggningar som byggts i Sala-Heby med den ekonomiska föreningen Solel i Sala&Heby som ägare. Föreningen har låtit bygga fyra anläggningar och priserna har stadigt sjunkit. Den senaste kostade 16 400 kr/kWh, inklusive moms, och är därmed såvitt känt den billigaste beställda nyckelfärdiga anläggningen som levererats i Sverige. Då räknar jag inte med intresserade som på egen hand köpt och installerat solcellsanläggningar eller de fall där man ger ett pris inklusive ROT-avdrag för arbetet eller investeringsstöd. Har man fått investeringsstöd kan man för övrigt inte få ROT-avdrag också.

Anläggning

Driftstart

Effekt (kW)

Pris (kSEK/kW)

1. Sala – på mark

2009 höst

47

60,0

2. Heby – på mark

2010 sommar

77,5

35,6

3. Ösby – på tak

2011 sommar

36

27,8

4. Ösby – på tak

2012 sommar

38

16,4

Medelpris i Tyskland

I Tyskland har man mycket bra statistik för nyckelfärdiga solcellsanläggningar upp till 100 kW monterade på tak. Diagrammet nedan visar medelprisets utveckling sedan 2006 . Prisutvecklingen har varit häpnadsväckande. Under första kvartalet 2012 var medelpriset 1969 Euro/kW exklusive moms, vilket var 23% lägre än under första kvartalet föregående år och 61% lägre än andra kvartalet 2006 på prisstatistiken startade. Med en kurs på 9,00 kr/Euro och tysk moms på 19% blir det 21 100 kr/kW. Men den senaste anläggningen i Ösby var alltså betydligt under detta belopp och jag får se till att uppdatera ”Kostnad för solel” med ytterligare priskurvor…

Prisutveckling för nyckelfärdiga takmonterade solcellssystem i Tyskland. Data från BSW Solar.

15 reaktion på “Billigaste nyckelfärdiga solcellsanläggningen i Sverige

 1. hej, installerar en 20kw anläggning, kostnad 290000 kr ink moms
  grannen installerar en 20 kw för ≈210000 ink moms

  innan bidrag.

  mvh
  micke

  • Låter fint, hur kom ni ned till den kostnaden?

   Som jag skrev ovan: Då räknar jag inte med intresserade som på egen hand köpt och installerat solcellsanläggningar eller de fall där man ger ett pris inklusive ROT-avdrag för arbetet eller investeringsstöd.

   • Hej!
    Ja, jag har visserligen köpt på egen hand, men lejt bort installation och montering, men sedan har jag fått beviljat solcellstöd, men dessa priser är innan stödet.
    solceller (sharp 245 watt) och inverter (mastervolt cs 20 TL) köpta i italien (mig själv). installation
    löpande från plåtslagare och elektriker.

    mvh
    Micke

 2. Bra att det var enkelt att jusera växelriktaren.

  När det gäller modulerna menar du väl med +-3% vad tillverkaren hävdar generellt för sina moduler? Jag var lite nyfiken på vad testprotokollen som följer med varje modul visar vad det var i verkligheten. Det har ett visst intresse. Vi har sju moduler i serie i varje sträng. Om sex av modulerna skulle ha +3% och en modul -3% skulle prestanda i den strängen få prestanda som -3% modulen. Man vill därför ha så låg spridning som möjligt mellan modulernas verklliga effekt (ström) i en sträng.

  • Jaha, jo jag vet att det är den sämsta panelen som bestämmer hela strängen, men jag har inte sett något testprotokoll som följde med skeppningen av mina paneler (80 st).
   Dom är inte uppmonterade och inkopplade än.

   Hursomhelst så kan ni följa processen på
   http://www.facebook.com/events/308154022597604/

   förväntningen är att min anläggning är i drift i slutet av nästa vecka, eller allra senast veckan därpå.
   Min grannes kommer att följa efter förhoppningsvis i slutet av juni alt början av juli
   detta kommer som synes att avslutas med en energimässa den 24-25 augusti

   Ett syfte med mässan och detta är redan uppnått (rimliga priser på paneler i sverige).
   I min bekantskapskrets så är det totalt 4 anläggningar på 20kw
   som är på gång hittils.

   må en solrevolution starta 🙂

   /micke

   • Production controlled positive power tolerance from 0 to +5%.
    Only modules will be delivered that have the specified
    power or more for high energy yield.

    ja, så var det med sharp ND serien

    /micke

 3. Pingback: Prisutvecklingen går snabbt i solcellsbranschen | Bengts villablogg

 4. En reflektion på energimässan i bleka (jämtland) nu i fredags och lördag
  andra solcellsanläggninen landade på ≈200000 kr ex moms (20,7 kw) komplett klar i drift.

  Ett 3 megawatt vindkraftverk kostar ≈35-36 miljoner kr, det är ungefär 12kr/watt
  snittproduktionen på dom ligger på 6 megawatt-timmar, det blir ungefär 2000kwh per installerad kw. Solpanelerna ligger ju som bekant runt 1000kvh per installerad kw.

  visserligen med bidrag så blev wattkostnaden 5,5kr på denna anläggning, dubblar man upp den för att få 2000kwh/år så blir kostnaden 11kr/watt, alltså en krona billigare än jättevindkraftverket.
  Då slipper man stora underhållskostnader, stora kraftledningar, en massa klagomål etc.

  Kan man räkna på detta viset??????????

  /micke

  • Jag tycker att man ska räkna på den totala produktionskostnaden per kWh under den beräknade livslängden, annars jämför man äpplen med päron. Det sätt jag räknat på finns under menyn ”Kostnad solel”.

   Det finns en väsentlig skillnad mellan stora vindkraftverk och en liten egen elproducent. Det stora kommersiella vindkraftverket måste producera elen till en kostnad som är konkurrenskraftigt på Nord Pool spotmarknad och där är intäkterna från elcertifikat väsentliga för att ekonomin ska gå ihop.

   Egen elproducenten har att jämföra med det totala rörliga elpriset som ligger långt över Nord Pool spotpris. En villaägare som sätter upp en mindre vindsnurra kan inte räkna med att få 2 000 kWh/kW. Jag har inte sett någon sammanställning för Sverige, men misstänker att små vindsnurror kan ha svårt att slå solceller i elproduktion per installerad kW, eftersom vindlägena är mindre förmånliga i en tätort, där 85% av Sveriges befolkning bor.

   • Ja vad jag menade är att man kanske ska reflektera över att uppmuntra en kraftig distribuerad utbyggnad av solpaneler istället för vindkraft.
    Det är ju mycket konflikter med vindkraft och väldigt mycket underhåll.
    Mitt lite snabba räkneexempel var bara för att väcka tanken att ta bort fokus på vindsnurrorna när solcellerna börjar på bli så intressanta.
    containerpriset för paneler i europa är ju nere på 3,50/watt

 5. Hej Bengt. Jag kan inte tro på att en anläggning från mitten av 2012 fortfarande är den billigaste i Sverige. Själv köpte jag ett 3 kW paket inklusive frakt, montage och installation för 49843 kr, dvs. 16614 kr/kW och i princip samma pris som Sala-Hebys senaste. Det var i mars.

  • Leverantör och montage var från Norden Solar, elinstallation Sörens El i Hudiksvall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *