Nytt årsbästa 1 maj

18,59 kWh blev det igår! Ifjol var det bara 11 dagar som hade högre solelproduktion än så. 26 maj var bästa dagen 2011 med 20,32 kWh. Klart bättre än näst bästa dagen ifjol som var 29 juni med 19,82 kWh. Vi får väl se om det blir någon över 20 kWh i år.

Idag blev det 18,3 kWh, maj har rivstartat!

I diagrammet nedan har jag även lagt in kurva för KTH-anläggningen som har en likadan växelriktare som vi (SMA Sunny Boy 3000 TL) och lika stor nominell solcellsmoduleffekt (3,36 kW) per växelriktare. Igår var det en perfekt solig dag utan molnighet. KTH:s tre växelriktare gav i genomsnitt 23,57 kWh igår, trots att man kan se att effekten begränsades av växelriktarens toppeffekt på 3 kW under knappt 1,5 timme mitt på dagen. En grov uppskattning utgående från DC-effekten visar dock att man inte tappade mer än ca 0,05 kWh på detta. Vår växelriktare toppade på 2816 kWh.

Några skillnader jämfört med KTH-anläggningen

  • 27 graders lutning på modulerna (= taklutningen) medan KTH har 42 graders lutning mot horisontalplanet. Får räkna någon gång på hur stor skillnad det ger i moduleffekt.
  • Skugga morgon-tidig förmiddag och på kvällen av omgivande träd, medan KTH-anläggningen är helt oskuggad, vilket gör att vi tappar solelproduktion.
  • Vi har våra moduler mot taket medan KTH-anläggningen har moduler som står upp från ett tak med liten lutning, vilket gör att KTH-modulerna får en bättre borttransport av värme, vilket ger lägre solcelltemperatur och högre toppeffekt.

Jämförelse av solcellseffekt mellan Gäddeholm och KTH den 1 maj 2012.

Buskviol. Trångan 30 april 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *