Vill du bräcka grannen med en värstingmodul?

Klappa till med en E20/333 modul från Sunpower! Det är en modul på 333 W med 20,4% modulverkningsgrad, som kommer att göra grannen knäsvag.

SolarPlaza har en tio i topp lista för kommersiella moduler med högst verkningsgrad, för en- och polykristallina kiselbaserade moduler samt för CIGS (koppar-indium-gallium-diselenid). I tabellen nedan har jag dessutom lagt till CdTe (kadmiumtellurid)-moduler och organiska (polymer) moduler som just börjat komma på marknaden. De organiska modulerna har en lång väg att gå för att närma sig övriga teknikers verkningsgrad och livslängd.

Är det viktigt med hög modulverkningsgrad?

Det finns flera aspekter på detta spörsmål.

 • Har man en begränsad yta kommer man att producera mera solel på denna yta om man har moduler med hög verkningsgrad.
  När IEA PVPS hade sitt möte Task 13 möte i Israel i oktober ifjol fick vi höra att 60% av landet är öken. Man kan då tycka att det inte skulle vara något problem att finna platser att installera solcellsanläggningar, men en av våra värdar hävdade att tillgång till land för solcellsinstallationer var en fråga även där.
 • Med högre verkningsgrad behövs mindre arbete för installationen, färre kablar, färre profiler till modulerna etc. Det ”övriga”, utöver modulerna, blir alltså billigare.
 • Om man funderar i aspekter som hur mycket materialresurser man förbrukar är det också fördelaktigt med högre verkningsgrad. Under 2011 installerade i grova slängar 150 miljoner!!! solcellsmoduler i världen. Siffran nämndes vid en IEA workshop i Uppsala förra veckan. Ett överslag visar att siffran är rimlig: 27,7 GW installerades ifjol vilket gör 185 W per modul, vilket verkar någorlunda riktigt.Om vi för enkelhetens skull antar att det behövs 1 meter kabel för koppla ihop två moduler blir det 15 000 mil kabel enbart för att koppla ihop modulerna. Skulle man ha installerat moduler med 1% bättre verkningsgrad skulle man alltså ha sparat 150 mil kabel för att installera samma effekt. Med tanke på att även koppar kan bli en bristmetall i framtiden finns det anledning att begränsa kabelåtgången…

Källor

SolarPlaza. Top 10 World’s Most Efficient Solar PV Modules.

Optics.org. First Solar halts expansion amid PV uncertainty.

Konarka. Tech Sheet Sheets and Brochures.

EPIA (European Photovoltaic Industry Association). Market Report 2011.

Luktviol, Johannisbergs herrgård. 20120422.

6 reaktion på “Vill du bräcka grannen med en värstingmodul?

 1. Ja, det är en hake. Det finns nog ingen svensk försäljare som har dessa moduler.

  När vi skulle köpa vår anläggning försökte Direct Energy få ihop beställningar för en container av SunPowers på bästa modul, men det var inte tillräckligt många intresserade. Den höga verkningsgraden har sitt pris…

 2. Finns de att köpa i europa eller är de inte ens på kontinenten?
  Vad är priset/modul ? Finns det olika storlekar eller är standard size på solpaneler?

  Det är fortfarande lite nördigt med sol-el känner jag 🙂
  Inte så kund-anpassat än, mkt tekniska termer hit o dit..som sig bör i början…men skall det slå på en större marknad så bör dessa nog jobbas bort…

  En annan sak jag saknar…när du nämner produkter kan du inte kasta in en länk till tillverkare eller återförsäljare där det finns…?
  Det finns nog 2 sorters läsare…de som tänker skaffa..o de som redan har en.
  Jag tillhör den första kategorin, och skulle uppskatta lite mer info, så man hittar rätt 🙂
  Annars får man tacka för en mkt fin sida/logg!
  /kent

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *