Regeringsförslag om nettodebitering dröjer till nästa år!

I radioprogrammet Plånboken i P1 den 11 april intervjuades Hannes Carl Borg, politisk sakkunnig åt energiminister Anna-Karin Hatt (efter 6.07 minuter i länken, efter 38.50 från starten av programmet). Han säger att en av de viktigaste åtgärderna för att hjälpa privatpersoner är att man tittar på nettodebitering. Men samma visa som vanligt, med skattetekniska problem och skatteregler inom EU som berörs, som måste utredas. Han säger att man hoppas kunna lägga ett konkret förslag om detta under nästa år, 2013!

Detta rimmar illa med Anna-Karin Hatts uttalande i Miljöaktuellt den 20 december 2011 att Näringsdepartementet jobbar intensivt med frågan om nettodebitering. Man kan ju fråga sig om man över huvud taget har jobbat med frågan sedan det i DN den 23 juni 2011 framgick att ”Regeringen kommer att närmare utreda hur ett system med så kallad nettodebitering kan utformas”. Nog borde frågan ha hunnit utredas under de nästan 10 månader som gått. Speciellt med tanke på att nettodebitering redan finns i Danmark, Belgien och Holland, som jag skrivit om i inlägg den 19-22 mars i år.

Det är en rejäl besvikelse att det går så långsamt för regeringen i frågan om nettodebitering. Det har under flera år varit den i särklass viktigaste frågan för de husägare som vill installera solceller hemmavid. Den solel som ersätter köpt el får samma värde som den köpta elen. Värdet av överskottselen kan dock variera mellan 4 öre/kWh och 3,20 kr/kWh beroende på hur aktiv man varit att finna elhandlare som vill köpa överskottselen, var man råkar bo (vilken nätägare man har) och om man ansökt om tilldelning av elcertifikat eller inte samt att värdet dessutom kan variera med tiden om man har en koppling till Nord Pool spotpris eller får elcertifikat, vars pris varierar beroende på tillgång och efterfrågan. Detta skapar väldigt osäkra villkor för de som vill investera i solceller och ger därmed också osäkra villkor för de företag som vill satsa på att leverera tjänster och komponenter för solcellsinstalltioner, där det blir svårt att bedöma marknadsutvecklingen och hur mycket man ska våga satsa.

Nog kan man ana varför Sverige är sämts i EU på planer för solenergi.

 

13 reaktion på “Regeringsförslag om nettodebitering dröjer till nästa år!

 1. hej,

  jag har 4,3kw solceller installerade sedan november 2011 men har inte ansökt om tilldelning av elcertifikat eftersom min nätägare vattenfall sa att det var meningslöst med så liten produktion som min. är det felaktigt? hur mycket tjänar man på elcerrifikat? och hur ansöker jag?

  tack på förhand!

  /o

  • De korta svaren är 1) JA (undermåligt svar från Vattenfall), 2) prisstatistik finns på Svenska Kraftnäts hemsida Cesar, 3) via Energimyndigheten.

   Vi har genom våra politiker valt att stödja förnyelsebar elproduktion via elcertifikatsystemet. I runda slängar utfärdades elcertifikat värda ca 4,9 miljarder under 2011, som vi gemensamt bekostat genom elcertifikatavgiften på våra elräkningar. Det är alltså inget försumbart stöd som ges via elcertifikatsystemet. Däremot gick bara ca 137 000 kr till solcellsanläggningar under 2011… (ett par korrigeringar gjorda av siffrorna eftersom det blev lite fel i första versionen).

   Alla nätanslutna solcellsanläggningar har rätt till elcertifikat, oavsett hur liten eller stor produktionen är. Däremot är det bara ca 10% av solcellsanläggningarna som ansökt om elcertifikat. Man går därmed miste om intäkter helt i onödan. Alla ägare av solcellsanläggningar borde ansöka om elcertifikat, om inte annat för att visa för politikerna hur illa anpassat elcertifikatsystemet är för små elproducenter.

   Enligt SvK:s sida Cesar, se under Marknadsstatisk, har priset varit motsvarande ca 205 kr, exklusive moms, per elcertifikat under senaste året. Eftersom ett elcertifikat är på 1 MWh gör det ca 20,5 öre/kWh, exklusive moms.

   Du har rätt till elcertifikat för hela din solelproduktion, men i praktiken lönar det sig bara för den överskottsel du matar in på nätet. Om du vill ha elcertifikat för hela din solelproduktion måste du själv betala elmätare och mätabonnemang, vilket inte lönar sig för en villaägare med en solcellsanläggning på några kW, det är först när man börjar komma upp mot ca 20 kW det blir intressant. Däremot kan du utan kostnad få elcertifikat för den el du matar in på nätet. Vi producerade ca 2900 kWh under 2011 och 53% av den elen matade vi in på nätet och den ligger till grund för vår tilldelning av elcertifikat.

   Du ansöker om godkännande för tilldelning av elcertifikat från Energimyndigheten. Se under Elcertifikat och länken till höger ”Alla viktiga formulär inom elcertifikatsystemet”.

   Sedan gäller det förstås att hitta en köpare för dina elcertifikat. Kommer man med några enstaka elcertifikat är intresset förmodligen ljummet hos elhandlarna. Under 2011 utfärdades knappt 20 miljoner elcertifikat, så de vill handla med större poster.

   Jag har skrivit inlägg tidigare om elcertifikat, sök efter elcertifikat på bloggen så hittar du mera info.

 2. Det förklarar saken … jag gjorde lumpen med den gode Hannes Borg och maken till slö, matt och avsaknad av driv har jag sällan stött på. Så med sådana “sakkunniga” på ett departement så förstår jag varför frågor som ett privat bolag kan utreda på en vecka tar flera år i politiken. Deprimerande.

 3. Det är som när man ringer Support, tex gällande mobiltelefoni. Man får ofta som svar “Vi tittar på frågan”, eller “Vi jobbar med saken”, etc. Dessa är fraser som support har lärt sig använda. I praktiken betyder det BARA att Support för företaget ifråga på ett enkelt sätt blir av med ytterligare an klagande kund. Förhoppningsvis kommer kunden han inte tillbaka i närtid. Endast den mycket envise återkommer, 1%!?.
  Jag skulle gissa att motsvarande jargong finns på många ställen i vårt samhälle. Även tex inom regering och riksdags, eller kanske snarare “i synnerhet”!

 4. Det vore intressant att få veta vari svårigheterna med nettodebitering mer precist ligger. Kanske skulle någon utanför regeringen kunna hjälpa till med lösningsförslag för att snabba upp processen?

   • Problemet verkar vara att inget egentligt arbete görs i frågan på Närings- och Finansdepartementet. Frågan har för låg prioritet, det behövs nog att en starkare opinion framför till politikerna att en lösning behövs på frågan om nettodebitering.

 5. detta visar hur politiker är…dom säger saker om miljön ,att vi måste göra så för att rädda jorden..
  sen när det handlar om pengar och skatter..så är det detta som är viktigast…
  dom flesta politiker skiter i miljön….dom är mer rädda om sina egna förmåner..

  • Har tyvärr svårt att tro på det. Då måste man nog trolla med knäna. Ingen utredning om nettodebitering pågår hos Näringsdepartementet, se inlägg från 24 april.

  • Har du någon länk till pressrelease, deras hemsida eller tidningsartikel som går att ha som referens i min lista över Köpare av solel? Jag har i första hand tagit med de som har sådan information, i andra hand sådana där jag personligen varit i kontakt med köparen

   Vid en hastig titt hittade jag inget på deras hemsida.

 6. Pingback: Ingen utredning om nettodebitering pågår hos Näringsdepartementet | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *