Solceller i smart 3D layout

Forskare vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) har utvärderat olika 3-dimensionella montage av solcellsmoduler. Man har visat att man kan få ut 2-20 gånger mer energi på en given markyta, när man testat olika byggsätt i form av kuber eller torn. Man behöver visserligen mera modulyta för att producera en given energi, men det finns också fördelar om den tillgängliga ytan är begränsad och dessutom kan man få en mycket jämnare elproduktion under en dag. Om man tittar på kurvan ”Cube experiment” i figuren i artikeln nedan är det fascinerade hur jämn produktionen blir under dagen, om det är en solig dag. Med en jämnare produktion under dagen minskar behovet av energilager eller styrning av elanvändningen, vilket kan kompensera för den ökade modulkostnaden. Klart intressant för framtiden när modulkostnaden kommer att sjunka!

Litet solcellstorn från MIT. Källa: MIT News.

Källor

MIT news. A new dimension for solar energy.2012-03-27.

Solar energy generation in three dimensions. Energy & Environmental Science 2012.

 

 

2 reaktion på “Solceller i smart 3D layout

  1. Hej Bengt! Det är en som har kommenterat ditt blogginlägg på Vi i Villas Facebooksida. Jag klistrar in frågan här så kanske du kan besvara honom här?

    Patrik Almgren:
    Det känns som energiuttaget från sol blir högre (givet till samma ytarea) om man tar ut energin som värme istället för ström. Rätta mig gärna om jag har fel.

    • Visst får man ut mera värme än elektricitet från instrålat solljus. Våra solceller har 17,3% verkningsgrad. Av den instrålade solljuset blir alltså 17,3% el, resten blir värme. Från våra solfångare kan vi utvinna ca 3 gånger mera energi i form av värme än vad vi får energi i form av el från våra solceller.

      Vill man enbart ha varmvatten är det alltså mycket smartare att använda solfångare än att använda solel för att värma vatten med elpatron. Kruxet är att vi behöver el för belysning etc, så därför har vi både solfångare och solceller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *