Q-Cells bankrutt

Det kan gå snabbt upp och ner för solcellsföretagen. Q-Cells startade 1999. Under 2007-2008 var Q-Cells världens största modultillverkare. Enligt Q-Cells hemsida har de ca 2 000 anställda. I dag sade de sig vara bankrutt… En anledning anges vara den tuffa konkurrensen från Kina.

Det var Q-Cells som köpte Solibro i Uppsala i sin helhet 2009. Solibro hade utvecklat tunnfilmstekniken CIGS (koppar-indium-gallium-diselenid). Forskningsenheten Solibro Research i Uppsala slog världsrekord för verkningsgrad för en CIGS-submodul (fyra celler om sammanlagt 16 cm2) med 17,4% i slutet av fjolåret.

Under 2011 tillverkade Q-Cells 66 MW enligt RenewableEnergyWorld.com och var därmed tvåa i världen av CIGS-moduler. Enligt GTM Research var japanska Solar Frontier i särklass störst 2011 med 577 MW CIGS-moduler producerade. De anger att Solibro tillverkade 95 MW CIGS under 2011, vilket är förvånsvärt skilt från ovanstående, och MiaSolé 60 MW.

Q-Cells kan återuppstå genom en rekonstruktion. Men, vilket ben ska man satsa på? Si-solceller, Si-moduler, CIGS-moduler och system har man sysslat med hittills. Det går inte gärna att köra på i samma hjulspår, något måste avvecklas förmodar jag.

Vad händer med Solibro Research AB i Uppsala? 2010 hade de 39 anställda som gjorde en omsättning på 110 miljoner enligt bolagsinfo på allabolag.se. Man kan väl säga att detta inte var den bästa av dagar för solcellsforskare i Sverige…

Vi får väl se detta som ett hack i en uppåtgående utvecklingskurva. Att solenergi kommer att fortsätta att växa i betydelse i världen kan vi vara övertygande om.

En blomma till Solibro Research AB (krokus i hemmarabatt den 3 april).

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *