251 kWh solel hittills under mars

Det blev 251,17 kWh solel hittills under mars. I mars ifjol blev det 292,32 kWh. 14% mindre i år än ifjol alltså hittills. Det kan finnas tre orsaker till det.

 1. Mindre solinstrålning i år än ifjol. Störst effekt.
 2. Sannolikt varmare i mars i år än ifjol. Högre temperatur på solceller ger lägre verkningsgrad och därmed mindre energi från solcellsmodulerna. En grad högre celltemperatur ger 0,3% lägre toppeffekt enligt databladet för våra moduler.
 3. Smutsiga moduler. Det har inte regnat (eller snöat) mycket i mars. Jag gjorde därför ren modulerna med vatten och fönstertrasa på skaft på kvällen den 23 mars.

PS. Var lite snabb att avsluta mars, det är en dag kvar…

6 reaktion på “251 kWh solel hittills under mars

 1. Visst är det en dag kvar på mars 2012! Men du har mera rätt än du kanske anar. Det är ju skottår i år. Så en jämförelse mellan år 2012 t.o.m. 30 mars och år 2011 t.o.m. 31 mars är inte så dumt ändå. Det blir mer rätt faktiskt. Lika många dagar.

 2. Hej!
  Intressanta diskussioner på din blogg. Eftersom du verkar ha koll på eltekniken har jag en fråga. Jag har ett vindkraftverk som ger 24V 1kW och därefter en inverter som ger 220 V 1-fas och med det tänkte jag värma vatten via en elpatron i tanken. Elpatronen är 3 fas 9 kW. Är det möjligt att koppla om elpatronen så att den fungerar i hop med vindkraftverket? Om så är möjligt hur ska det gå till?
  H-ar
  Lennart Elffors

  • Kolla in denna “Energy and Micro-generator Manager” (EMMA) från coolpower products. Den laddar i första hand en ackumulatortank och i andra hand matar den in elen på nätet.

   Med en vindsnurra på 1 kW blir dock din elproduktion så pass liten att det knappast lönar sig med denna produkt. Jag blev erbjuden att testa en, men det fanns ingen ekonomi i det för oss. Det hela hänger dels på hur stort elöverskott du får som matas in på nätet (vet du det?), dels vad du får betalt för överskottselen (har du kollat?). Ha i bakhuvudet att nettodebitering vankas bakom knuten…

   • Med tanke på min förhållandevisa lilla mängd som den producerar tänke jag att skippa att gå ut på nätet och endast köra till tanken. Vet du hur det går att bygga om elpatronen att fungera med enfas 220V och passa ihop med inverten.

    • Vet inte hur man kopplar in mot befintlig elpatron. Vår elpatron i ackumulatortaken är bara i drift när temperaturen blir lägre än 60 grader strax ovan mitten av tanken, men i ditt fall vill du ha elpatronen i drift kontinuerligt.

     Det enklaste är förmodligen att ha en separat elpatron för vindsnurran om du har plats för det och under förutsättning att ackumulatortanken är så stor att det inte är risk för kokning.

     Att tänka på är att även om vindsnurrans toppeffekt är 1 kW kommer den sällan att leverera det eftersom det oftast blåser mindre än vad som behövs för toppeffekt. Skrev i ett tidigare inlägg att EU:s alla vindkraftverk i genomsnitt ger 2170 kWh/kW per år vilket ger en medeleffekt på 250 Watt per installerad kW. Små vindsnurror i lägen som inte är optimala ger säkert betydligt mindre. Gissar att du får glad om du når en medeleffekt på 200 Watt. Om du redan har vindsnurran igång vet du säkert själv vad den ger i genomsnitt.

     Om vi får nettodebitering, vilket energiministern Anna-Karin Hatt säger sig vilja genomföra, behöver du inte kosta på denna lösning

 3. Lennart, Du kan säkert koppa denna lilla effekt från vindsnurran på din stora VV-ber utan problem. Jag har en Autoterm VV-ber på 3 kW (1,5+1,5 kW via varsin termostat om 60 resp 75 grader). Det är en trefasburk där faserna kopplas in i olika steg, utan nolla vill jag minnas. Antag att du har tre värmeelement om 1 kW vardera som är delta-kopplade (jag tror att det är så på min).

  Så här:
  1. En fas är inkopplad till de delta-kopplade elementen hela tiden (0 W när de ändra faserna hänger i luften).
  2. När du kopplar in fas två så blir effekten 1 + 0,5^2 + 0,5^2 = 1,5 kW (eftersom två av elementen möts på halv vägen, de får ca 200 V istället för 400 V vardera).
  3. När du koppar in fas tre så blir effekten 1 + 1 + 1 = 3 kW.

  I ditt fall så har du 9 kW, och givet att din VV-ber är kopplad på samma sätt som min så kan du frilägga ett element om 3 kW. Om du tar detta element och matar med din 220 V Vindsnurra så klarar detta element max 3 kW x (220/380)^2 = 1,7 kW. Så beroende på hur din växelriktare fungerar så blir det inga problem med detta element (typ att det brinner sönder).

  Tillsammans med de andra två elementen om totalt 6 kW så får du en VV-ber som sannolikt fungerar alldeles utmärkt ändå. Allt beroende på din förbrukning. Minns också att din VV-ber har en ‘tomgångsförbrukning’ på minst 50 W (dvs värmeförluster från burken till omgivningen). Min ligger på ca 30 W.

  mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *