Nettodebitering i Holland också

Pratade med Wilfried van Sark, Universiteit Utrecht, igår kväll. Han är en av deltagarna på IEA PVPS Task 13 (Performance and Reliability of Photovoltaic Systems ) mötet här i Bryssel.

Wilfried berättade att man har nettodebitering i Holland också. För tillfället är det ett tak på 5 000 kWh, men det har höjts från en tidigare lägre nivå och en höjning till 10 000 kWh diskuteras. En intressant modell att sätta ett energitak istället för ett effekttak som Danmark och Belgien har gjort.

Att även Holland har nettodebitering är ny info för oss svenskar. Att Danmark och Belgien har nettodebitering visste vi sedan tidigare. I Sverige tycker Skatteverket att det skulle strida mot EU:s direktiv att inför nettodebitering i Sverige. Det argumentet känns inte speciellt gångbart med tanke på att man åtminstone i ovanstående tre länder i EU har möjlighet till nettodebitering i lite olika former.

PS. 28 augusti 2012 träffade jag en kille från den holländska branschorganisationen PV Holland. Han bekräftade gränsen på 5 000 kWh. En komplettering var att det finns en gräns för maxstorlek på 15 kW.

6 reaktion på “Nettodebitering i Holland också

 1. Hej Bengt! Följer din blogg med stort intresse. Tror att Sverige snart kommer införa nettodebitering, vi kan helt enkelt inte säga nej längre. Hoppas det blir på månadsbasis.

  Jag är själv i fundering att skaffa solceller. Har bergvärme, FTX-system och kyl och frys givetvis så det finns en del el som används kontinuerligt. Skulle gärna vilja ha effekt som räcker till att försörja FTX samt kyl och frys under sommarmånaderna.

  Vad skulle du rekomendera för system i dagsläget? Tror du att det fins någon chans att kunna få ta del av det statliga stödet för 2012 om man ansöker nu?

  mvh Christian

  • Länsstyrelserna har väl precis fått sin tilldelning av medel för i år. Ring och fråga hur läget är hos din länsstyrelse. Det kan variera från län till län förmodar jag. Om de ansökningar som fanns ifjol fortfarande är aktuella är nog även årets stöd intecknade, men rådet är ändå att skicka in en ansökan för att åtminstone ha någon chans till investeringsstöd.

   Hur stort system man ska satsa på är inte så lätt att ge råd om i dagsläget. Vi vet inte vad Näringsdepartementet kommer fram till i sin pågående utredning om nettodebitering. Blir det nettodebitering på månadsbasis eller blir det nettoavräkning enligt Elinorrs modell, som är förmånligare för en liten solelproducent, eller blir det något annat? Det står skrivet i stjärnorna ännu så länge.

   Vi vet för övrigt inte heller om investeringsstödet kommer att finnas kvar efter 2012. Det vore bra om regeringen kunde ge besked i god tid, det önskar alla aktörer på marknaden.

 2. Pingback: USA världsledande i nettodebitering | Bengts villablogg

 3. Pingback: Regeringsförslag om nettodebitering dröjer till nästa år! | Bengts villablogg

 4. Pingback: Vilka problem har regeringen med nettodebitering? | Bengts villablogg

 5. Pingback: Interpellationsdebatt Borg-Holm om nettodebitering | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *