Kinas prismål för solceller 2015 och 2020

I EPIA:s (European Photovoltaic Industry Association) Market report 2011 ger man en prognos att 21 GW av totalt 27,7 GW nätanslutna solcellsystem installerades i Europa under 2011. Prognosen anger att 7,5 GW av dessa installerades i Tyskland, som är det land som har mest installerade solceller i världen. Tysklands 24,7 GW motsvarar hela 37% av de nätanslutna solcellssysstem som är installerats i hela världen. Det som händer i Tyskland är därför av stort intresse för hela solcellsvärlden, som var och en kan förstå av ovanstående fakta. Skrev den 24 februari om Tysklands förändringar i inmatningstariffer i syfte att ge en lägre nivå på solcellsinstallationerna under 2012 än under 2011. Det finns dock ett annat land som kommer att vara än viktigare än Tyskland för framtiden för solceller.

Kina var trea 2011 med 2,0 GW installerad effekt. Med sina 2,9 GW totalt svarar de för 4,3% av världens installerade solceller, vilket alltså är långt mindre än Tyskland. Men man ska i minnet att ungefär hälften av världens alla solcellsmoduler tillverkas i Kina. Och Kina kommer öka takten! Man vill öka produktionen av kisel för solceller och till 2015 har man satt som mål att ha 15 GW installerat.

Det är väldigt intressant att se de prismål Kina satt för 2015 och 2020, se tabellen nedan där jag använt en kurs på 1,1304 kr/yuan enligt Dagens Industri webb idag.

  2015 2020
Solcellsmoduler 7 000 yuan/kW = 7 900 kr/kW 5 000 yuan/kW = 5 650 kr/kW
Solcellssystem 13 000 yuan/kW = 14 700 kr/kW 10 000 yuan/kW =11 300 kr/kW
Kostnad solel 0,8 yuan/kWh = 90 öre/kWh 0,6 yuan/kWh = 68 öre/kWh

Uppgifterna från Kina kommer från artikeln ”China’s solar master plan sets goals for production, efficiency, pricing” (ElectroIQ 24 februari 2012) och där anger man att det inte framgår av planen om det är produktionskostnad eller försäljningspriser man talar om.

När det gäller 2011 var för övrigt Italien världsetta med hela 9,0 GW installerat. De rycker därmed fram till en klar andraplats i världen när det gäller totalt installerad effekt (12,5 GW).

Kumulativt installerad solcellseffekt totalt, i Europa (orange) och övriga världen (gult). Källa: EPIA World market report 2011.

Kumulativt installerad solcellseffekt totalt, i Europa (orange) och övriga världen (gult). Källa: EPIA World market report 2011.

Klicka på diagrammet för att se det i större skala.

4 reaktion på “Kinas prismål för solceller 2015 och 2020

 1. Hej!
  Med tanke på att Tyskland är det land med mest solceller installerade, och Kina det land där det tillverkas flest solpaneler, från vilket land bör solpanelerna komma, för att man i en nätansluten anläggning á 7kW ska få ut mest energi för pengarna?
  Vilket, eller vilka fabrikat, poly eller mono, bör man välja för bäst ekonomi? Verkningsgradern varierar en del, och priset likaså. Mvh Leif S

  • Du ställer tre frågor i den “första” frågan (tillverkningsland?, mest energi?, billigast?), :-). Det går nog inte att ge något generellt svar på alla frågorna. Detta är nog rätt beroende på dagspris, vilka moduler och passande växelriktare de svenska systemleverantören (eller du själv) kan få tag i till bästa pris per installerad kW.

   Prisskillnaderna mellan polykristallina och monokristallina moduler är numera inte särdeles stor om man tittar på tyska spotpriser för solcellsmoduler, som brukar publiceras i Photons magasin.

   Köper man moduler från de stora kinesiska modultillverkarna håller de sannolikt lika hög kvalité som de tyska. Men de tyska arbetarna har förmodligen bättre anställningsvillkor och bättre arbetsmiljö än de kinesiska om du vill väga in moraliska aspekter på ursprungsland…

   Verkningsgraden påverkar ytan och inte hur mycket solel man får ut per installerad kW. Däremot har moduler med högre verkningsgrad i genomsnitt säkert ett högre pris. Vi hade lite begränsade yta på taket och valde därför moduler med så hög verkningsgrad som vår systemleverantör kunde få tag i, men det kostade också extra.

 2. Hej Bengt hittade just denna intressanta sida och har en fråga angående inverters.
  Om jag producerar ca 1,4MW/år räcker det då att ha tre st 500KW invertrar eller är det bättre med fyra på 400 KW oavsett kostnad för invertrarna eller behöver jag mer.
  Kvalité är ju också något att betänka, vilka leverantörer skulle du be om offert ifrån.
  Kuriosa Jag är på G med att bygga en solcellsanläggning på 10 000kvm med 6100 st 235W solcellspaneler poly. Beräknat antal soltimma är på min plats 1800 tim
  min beräkning är att plocka ut 1200 av dom + att det blir ca 600 mer med diffust solljus.

  • Intressant med så stor anläggning. Vilket land är det frågan om? Finns inmatningstariffer eller motsvarande och hur ser i sådana fall villkoren ut för dem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *