Årsbästa för solcellerna idag!

Det var en solig dag idag och solcellerna gav 9,8 kWh vilket är årets högsta dagsvärde. I februari ifjol var det en dag som var bättre, den 23 februari gav då 10,03 kWh. I diagrammet nedan ser man att toppeffekten var lite högre 23 februari ifjol (5,3%). Bidagande orsaker kan vara

 • skillnader i solcelltemperatur. Solcellerna ger högre effekt om det är kallare. Sensorn för modultemperatur visar att det var 6 grader varmare idag, vilket gör 6*0,3%/°C (enligt datablad för våra solceller Sanyo HIT-240 HDE4) = 1,8% lägre toppeffekt.
 • skillnader hur rena modulerna var. Svårt att veta skillnader från ett år till ett annat, men med tanke på att jag gjorde ren modulerna 3 december borde skillnaden mot ifjol vara försumbar.
 • sämre prestanda för solcellsmodulerna på grund av åldring. Degradering av modulerna borde inte vara mer än en 0,5%, om man ska ta ett medianvärde av många gjorda studier sammanställda av NREL.
 • skillnader i hur klart det var. Verkar alltså som detta var den största skillnaden.

I diagrammet ser man för övrigt att vi lider en del av skuggning från omgivande träd under förmiddagen och troligen även lite under eftermiddagen. Skuggproblematik är sannolikt den faktor som i praktiken har störst betydelse när det gäller påverkan på en solcellsanläggnings årsproduktion i jämförelse med bästa tänkbara årsproduktion.

Februari ifjol gav 129,93 kWh. Februari i år har hittills gett 96,39 kWh solel. Med endast tre dagar kvar i månaden, varav en extra dag på grund av skottdag, står det klart att februari i år inte kommer att producera lika mycket solel som februari ifjol.

Effekt från växelriktaren under bästa februaridagarna 2011 och 2012.

Effekt från växelriktaren under bästa februaridagarna 2011 och 2012.

En reaktion på “Årsbästa för solcellerna idag!

 1. Det vore intressant om du kunde sammanställa grafer från en bra soldag från ca 10 utspridda tillfällen med någon dryg månads mellanrum. Då framgår din anläggnings prestanda i form av skugghinder i öst/västlig riktning samt vertikalt med solhöjden över året. Rensa från sommartiden så att kurvorna blir jämförbara över året.

  Lite kul att se påverkan av analemma (dvs solen går upp ungefär samma tid men ner ca 30 min senare någon månad senare, allt detta runt vintersolståndet).

  Typ så här!
  https://lh6.googleusercontent.com/-AYQmVJ1EkkU/T0vpg5MfQmI/AAAAAAAAAWc/9al1quFTxi8/s800/Solenergikurvor%2520%25C3%25B6ver%2520%25C3%25A5ret%25202012-02-27.JPG

  mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *