50 kWh solel under januari

Under januari producerade våra solceller 50,31 kWh el, se diagrammen här nedan för solelproduktion per dygn och timme. Det är mer än under januari 2011 som gav 48,09 kWh. Det var dock betydligt mera snöproblem förra vintern än denna, så man ska inte dra några stora växlar på de små skillnaderna.

Alla elproduktionsvärden är hämtade från växelriktaren som i jämförelse med vår elmätare ger 1% för lågt värde.

Återkommer med en utvärdering av inmatning till nätet efter genomgång av timvärden från Vattenfall.

Solelproduktion per dygn under januari 2011.

Solelproduktion per dygn under januari 2011.

Solelproduktion per timme under januari 2011.

Solelproduktion per timme under januari 2011.

2 reaktion på “50 kWh solel under januari

 1. Hej Bengt!
  Hamnade av en slump på din sida. Har ännu inte hunnit läsa allt, men det första som slår mig är hur huset blev med alla dessa olika solcellspaneler. Huset i sig är ju snyggt, men varför har ni gjort på detta sätt? Tänk om ni åtminstone hade valt ett svart betongtak? Som det är nu är det säkert mycket energieffektivt, men skönheten, estetiken – vart tog den vägen? Med tanke på vilket hus ni valt att bygga så är ni inte bara intresserade av att det ska vara praktiskt och billigt. Jättesynd, tycker jag.

  • Jag skulle inte gilla svarta takpannor på detta hus. Vilken tur att vi alla tycker olika! Tänk vad otroligt trist det skulle bli om alla tyckte lika. Huset är för övrigt arkitektritat…

   Solfångarna till vänster fanns från början och är med infällt montage (= dyrare) för att det skulle bli snyggare än utanpåliggande montage, med tanke på att solfångarpanelerna är tjockare än solcellsmodulerna. Solcellerna till höger tillkom fem år efteråt. Det är inte lämpligt att ha infällt montage på dem om man vill producera så mycket solel som möjligt, eftersom det skulle ge en högre solcelltemperatur och det skulle sänka elproduktionen.

   Det som störde mig när solcellerna skulle installeras var att takstege, plattform och skorsten var på fel sida av taket. Det gav en osymmetrisk placering av solcellsmodulerna. Vi hade bett arkitekten att få skorstenen och därmed plattform och takstege på husets norra sida för att inte störa eventuella framtida installationer av solceller, men vi upptäckte för sent att det blev så.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *