Fasta avgifters andel av elpriset ökar oroväckande

Ett av EU:s energimål till 2020 är ”20% increase in energy effiency” vilket översatts till ”20% energieffektivisering” av Energimyndigheten. Vi ska alltså minska vår energianvändning. Under 2010 svarade el för 32% av Sveriges slutliga energianvändning (132/411 TWh) enligt Energimyndighetens “Energiläget“.

Hur borde elpriset utformas för att maximalt stödja minskad elanvändning hos oss elkonsumenter? Rimligen borde man ha en hög rörlig andel och en liten fast andel eller varför inte helt rörliga priser? Elkonsumenterna skulle då få en tydlig koppling att minskad elanvändning ger ett lägre pris på elräkningen.

Nämnde igår att Vattenfall i Berlin, Tyskland, har ett fast pris på 5,6-6,9 Euro/månad, vilket gör ca 600-700 kr/år.

Vi betalar 2900 kr i fast pris (”abonnemang”) hos vår nätägare Vattenfall, för villa med 16 A säkring i område söder. Om vi hade haft Vattenfall även för elhandeln hade vi dessutom haft ett fast pris på 360 kr för detta abonnemang. Totalt skulle det alltså bli 3260 kr i fasta priser vilket är fem gånger mer än hos samma företag i Tyskland. Hur är detta möjligt? Har jag missat något fundamentalt med de tyska priserna?

En tydlig trend är dessutom att de fasta priserna ökar i andel i Sverige. Vi flyttade in i vårt hus i oktober 2006. Den 1 januari 2007 var vår fasta nätavgift 1690 kr. Den har alltså ökat med 57% på fem år. Under samma tid har den rörliga avgiften (”elöverföring”) ökat från 19,5 öre/kWh till 22,5 öre/kWh, vilket ger en ökning med “bara” 15%. Det betyder att av vårt nätpris är ungefär hälften en fast andel som vi inte kan påverka, se även diagram när nedan som visar andel fast och rörligt pris beroende på vilken elanvändning en kund med 16A säkring i område söder hos Vattenfall har.

En hög fast andel i elpriset missgynnar förstås också de som investerar i egen elproduktion, exempelvis med hjälp av solceller, eftersom det bara är den rörliga andelen av elpriset man minskar med egen elproduktion.

Än värre för en solelproducent är det hos de bolag som infört effekttariff, då kan man inte märkbart påverka det man betalar till nätbolaget.

Priser 2007-2012 hos Vattenfall Eldistribution AB.

Priser 2007-2012 hos Vattenfall Eldistribution AB.

Andel fast respektive rörligt nätpris för kund med 16A säkring i område söder hos Vattenfall Eldistribution AB.

Andel fast respektive rörligt nätpris för kund med 16A säkring i område söder hos Vattenfall Eldistribution AB.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

4 reaktion på “Fasta avgifters andel av elpriset ökar oroväckande

 1. Hej!
  Jaaa vad gör man? Det är inte MIN elförbrukning som är boven… utan alla fasta
  avgifter, moms på skatten, nätägaravgifter o dyl som är boven! Vi är helt maktlösa inför monopolet, tyvärr… man blir sååå trött!
  mvh
  Lena

 2. Pingback: Vattenfall höjer nätavgifterna | Bengts villablogg

 3. Pingback: Produktionskostnaden för solel nu lägre än konsumentelpriset i hela Tyskland! | Bengts villablogg

 4. Pingback: Vattenfall höjer nätavgifterna | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *