Nya strängar för solcellsmodulerna

Vid gårdagens besök gjorde Direct Energy en välgärning till. Enligt bilden nedan har sedan starten i oktober 2010 solcellsmodulerna 1-7 varit en sträng och solcellsmodulerna 8-14 en sträng. Igår gjordes kabeldragningen om så att modul 6 och 8 bytte sträng. Nu är 1-5+7-8 en sträng och 6+9-14 en sträng.

Detta gjordes framför allt med tanke på att minska problemen med delbeskuggning morgon och kväll något, men det kan även påverka inverkan av snö en aning eftersom modul 6 verkat bli snöfri något tidigare än modul 8. Bäva månde Finnängen i solcellskampen, :-).

Modulerna 1-7 var till 2012-01-16 seriekopplade i en sträng och modulerna 8-14 i en annan sträng. Nu har modulerna 6 och 8 bytt plats mellan strängarna.

Modulerna 1-7 var till 2012-01-16 seriekopplade i en sträng och modulerna 8-14 i en annan sträng. Nu har modulerna 6 och 8 bytt plats mellan strängarna.

4 reaktion på “Nya strängar för solcellsmodulerna

  1. Idén är ingalunda ny. Jag tänkte på det direkt efter installationen av solcellerna i slutet av 2010 när jag märkte hur installationen blev gjord och diskuterade det även då med installatörerna, men det var först nu ändringen blev av.

    Det är inte självklart att det blir någon skillnad värt besväret. Skuggorna från omgivande träd blir inte lodräta över modulerna, som du antog i din kommentar, utan de blir sneda. Det blir därför inte så många minuters skillnad på delskugga eller inte. Vi får se i framtiden om det går att se någon skillnad.

  2. Finns det någon annan fördel med att ha flera strängar än skuggning? Om växelriktaren klarar hela antalet och de sitter på samma tak och inga skuggor?

    • Ja, det är en viss “mismatch” mellan modulerna i en sträng. Alla moduler har inte exakt samma ström-spänningskurva. Eftersom lika stor ström måste gå igenom alla modulerna i strängen blir det den sämsta modulen som bestämmer strömmen. Med flera strängar blir “mismatch”-förlusterna lite mindre eftersom det blir färre moduler per sträng.

      På större system behövs flera strängar för att man inte ska få för hög inspänning till växelriktarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *