Sensorboxen igång

Det var en högtidsstund att konstatera att efter besöket av Direct Energy idag fungerar nu återigen sensorerna för solinstrålning, modultemperatur och omgivningstemperatur. Det var resultatet av ett byte av sensorboxen och justering av RS485 kablaget.

När jag loggade in på Sunny Portal efter bytet av sensorboxen fick jag automatiskt information om att det fanns en ny sensorbox. Fick välja om den skulle läggas till som en ytterligare box eller om det var ett utbyte. Det gick väldigt smidigt.

Börjar man mäta saker får man alltid något att fundera över. Just nu undrar jag varför givaren för lufttemperatur, som sitter en bit under takfoten på husets nordvägg, visar cirka två grader högre värde än givaren för modultemperatur, givaren för temperatur i solfångaren som sitter bredvid solcellerna och två termometrar på ost- respektive nordväggen. Temperaturen borde vara tämligen lika runt om huset eftersom det var mulet, lite dimma, och ingen vind på kvällen. Enligt specifikationen ska SMA:s utomhusgivare ha en noggrannhet på ±0,7°C. Modulgivaren från SMA anges ha en noggrannhet på ±0,5°C. Temperaturmätning är långt ifrån trivialt…

 

2 reaktion på “Sensorboxen igång

  1. Kan det inte vara så att givaren på solcellerna får större avkylning då den sitter fast på modulen? Eller strålningsvärme från huset? Kolla med en Thermokamera!

    Med vänlig hälsning!
    Malbeck

  2. Sensorn på solcellsmodulen sitter på modulens baksida. Värmeutstrålningen på taket är definitivt högre om det är klart väder, men nu var det mulet och nästan dimma igår kväll. Fyra temperaturvärden var i stort sett identiska (två från tak, ett från ostvänd och ett från samma nordvägg som SMA temperatursensorn) . Men eftersom sensorn för omgivningstemperaturen sitter under takfoten kan det nog bli en viss skillnad trots allt. Tittade i rapporten för termograferingen som vi lät göra efter det att huset var klart. Det var liten varmare under takfoten enligt fotona. I rapporten skrev man att det var värmeläckage men jag är inte övertygad om att så var fallet. Det var klart väder då (och -10 grader) och värmeutstrålningen borde vid närmare eftertanke var lite mindre under takfoten eftersom den inte är lika exponerad mot himlen.

    Ett rätt enkelt sätt att testa detta vore att vid tillfälle skruva loss sensorn och lägga upp den i hängrännan för att se om det gör skillnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *