Jämförelse fem solcellsanläggningar – svenskt rekord 2011!

I figuren och tabellen nedan har jag uppdaterat solelproduktion i form av kWh solel per installerad kW för de fem olika anläggningar som jämförts även tidigare. Genom att använda kWh/installerad kW kan man jämföra produktionsdata från olika anläggningar. Anläggningarna finns beskrivna i inlägg den 8 maj.

Solcellsanläggning kWh/kW, 2011
KTH, Stockholm 1074
Bua Kyrka, norr Varberg 945*
Finnängen, Linköping 879
ABB Corporate Research, Västerås 876
Gäddeholm, Västerås 863

* Data för Bua Kyrka hämtas från soldata.se. Troligen har det blivit något fel på uppladdningen av data från Bua till soldata.se i oktober, snarare än att anläggningen varit ur drift i oktober, och värdet för Bua är därför för lågt. Med samma solelproduktion som oktober 2010 skulle Bua gett potenta 1004 kWh/kW under 2011.

KTH är fortfarande i särklassig topp under 2011 och har slagit svenskt rekord för solceller med 1074 kWh/kW under ett år. Man får ha i minnet att 2011 varit 5% soligare än normalt i Stockholm och att när man använder olika beräkningsprogram för att förutsäga solelproduktion används väderdata för ett typiskt år. Korrigerar man för det hamnar KTH på ca 1020 kWh/kW under ett normalår.

Jag brukar säga att en hyggligt orienterad solcellsanläggning i Sverige ger 800-1000 kWh/kW och det verkar stämma bra under ett normalår. Solinstrålningen kan variera ±10% jämfört med ett normalår, enligt SMHI:s mätningar, vilket gör att exempelvis KTH-anläggningen under ett maximalt soligt år skulle passera 1100 kWh/kW!

KTH har slagit alla andra anläggningar under alla månader i år utom snörika januari och under november-december, då Bua Kyrka var bättre. Övriga anläggningar är förvånansvärt lika.

När det gäller vår egen anläggning var vi med 10,3 kWh/kW under december en tiondel bättre än KTH! Det var förvånande eftersom vi frånsett november aldrig varit i närheten av KTH-anläggning och detta trots att vi tappade två dagars produktion under december. Jag förstår inte helt varför vår anläggning var i toppform under november-december när den under september-oktober var sämst av alla. Rengöringen den 3 december kan vara en delorsak…

Jämförelse av solelproduktion för fem olika solcellsanläggningar.

Jämförelse av solelproduktion för fem olika solcellsanläggningar.

Klicka på diagrammet för att se det i större skala och mindre psykedeliskt.

8 reaktion på “Jämförelse fem solcellsanläggningar – svenskt rekord 2011!

 1. Det blev 1019 för mig i år, högsta värdet under under en femårsperiod.

  Annual Plant Yield figures [kWh AC energy / kWp DC solar panels peak power]
  2007: 940
  2008: 975
  2009: 971
  2010: 887
  2011: 1019

 2. Den ekomoniska solelföreningen i Sala och Hebys anläggning i Sala gav 1034 kWh/kWt för förra året medan anläggningen i Heby gav 896 kWh/kWt.

  Siffrorna är preliminära.

 3. Pingback: Nya strängar för solcellsmodulerna | Bengts villablogg

 4. Pingback: Stora rödpennan framme… | Bengts villablogg

 5. Hej!

  Om du vill ha nåt mer att jämföra med så har jag en publik monitoringportal för min anläggning så du kan lätt gå in själv och läsa av. Man kan till och med zooma in i veckovyn och titta på effekten. Anläggningen ligger i norra stockholm 30 grader från söder med 18 graders taklutning och vi har en skortsten på taket som kastar en svepande skugga. Vi har försökt “kompensera” för skuggan så gott det går med SolarEdges avancerade växelriktare med en MPPT-box på varje panel.

  Om du vill är du välkommen att titta förbi också.

  • Låter bra! Får se när jag hinner med att lägga in nästa jämförelse. Som ideell, obetald fritidsbloggare har jag svårt att hinna med alla idéer om inlägg, men jag gör så gott jag kan…

 6. Pingback: Solceller – svar på vanliga frågor | Bengts villablogg

 7. Pingback: Nya strängar för solcellsmodulerna | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *