Energiminister Anna-Karin Hatt lovar tunt

I Miljöaktuellt den 20 december finns en debattartikel ”Därför måste vi uppmuntra folk att producera egen el” undertecknad energiminister Anna-Karin Hatt. Får man veta något nytt där? Nej, tyvärr är det väldigt urvattnat skrivet.

I februari i år gick remissrundan ut för Energimarknadsinspektionens utredning om nettodebitering, som de höll på med i ungefär ett år. Sedan i våras verkar det inte vara någon i solcellsbranschen som hört något konkret om vad ett kommande förslag från Näringsdepartementet om nettodebitering ska innehålla.

Anna-Karin Hatt lovar heller inget i denna artikel, notera hur försiktigt hon uttalar sig:

”Ett sätt att ytterligare uppmuntra den småskaliga elproduktionen vore att införa regler för nettodebitering.” Vore att ger inget löfte om att nettodebitering ska införas.

”Därför arbetar vi nu intensivt på Näringsdepartementet”. Hur intensivt jobbas det egentligen? Det har inte läckt ut någonting efter remissrundan på Energimarknadsinspektionens rapport om vad Näringsdepartementet egentligen gör eller hur de funderar. Och vad är det som tar sådan tid att utreda? Man behöver inte göra om hela Energimarknadsinspektionens arbete utan det är bara skattefrågan som ska utredas.

”Min förhoppning är att vi ska kunna lägga ett konkret förslag om nettodebitering under 2012.” Hon vågar inte trots det intensiva arbetet utlova något ens under 2012 med tanke på att hon använder förhoppning … Det vore bra att få se en tidsplan för de olika aktiviteter som ingår i det intensiva arbetet.

”Med ett system för nettodebitering vill jag hjälpa ännu fler att kunna göra detsamma i framtiden, och på så sätt få utlopp för sitt engagemang och sin vilja att bidra till en hållbar energiförsörjning”.

I sista meningen vågar hon äntligen lova något. Men vi får nog vänta till 2013 innan nettodebitering är i drift, se tidigare utlåtande från Näringsdepartementet i Tvärsnytt den 22 november.

 

2 reaktion på “Energiminister Anna-Karin Hatt lovar tunt

  1. Bra blogg. Solel är framtiden. Lagra gärna i form av vätgas och återskapa el. Lösningar finns och bättre på gång – tycker jag mig se i olika artiklar.

  2. Pingback: Vilka problem har regeringen med nettodebitering? | Bengts villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *