Dagsmeja på solcellerna

I morse var det 8 cm heltäckande snö på alla solcellsmodulerna. Sent i kväll var mer än hälften av ytan på solcellsmodulerna snöfria! Snön hade glidit av under dagen, men inte tillräckligt mycket för att det skulle bli någon produktion av solel. Både idag och igår har det blivit noll i solelproduktion.

I nederkant av modulerna 1-4, 6-8 fanns heltäckande snö och något lite snö fanns även i nederkant av modul 9-11 samt lite mera i nederkant av 12. När det gäller modulerna 8-14 hade de sannolikt varit helt snöfria om det inte varit för den ram som sticker upp lite över modulytan och som något hindrar snö att glida av.

Kunde inte låta bli att sopa rent modulerna 4-14 och skapade därmed ett litet experiment om egenuppvärmning fixar att ta bort snön på modulerna 1-3 om det nu blir en del sol i morgon. Det skulle vara intressant att kunna mäta skillnaden i ström genom den snöfria strängen respektive genom den sträng som har tre moduler som delvis är snötäckta.

Modulerna 1-7 är seriekopplade i en sträng och modulerna 8-14 i en annan sträng.

Modulerna 1-7 är seriekopplade i en sträng och modulerna 8-14 i en annan sträng.

 

2 reaktion på “Dagsmeja på solcellerna

 1. Bengt,

  I am very interested in your results, as I am proposing solar transportation solutions for Sweden.

  My company is using technology to maximize the performance of every panel under shade (and snow) conditions, eliminating the collapse of a string because one panel is under-performing.

  On my website, you can see that with this new technology we have been able to enhance the aesthetic appeal of solar systems.

  We have an associate in Västerås.

 2. Hej!
  Jag roade mig med att överlagra ett antal fina dagars solenergikurvor i Excel. Jag tog en fin dag i augusti, en i sept, okt, nov och två från december, alla från år 2011. Solen står väldigt lågt så här i december och är inte uppe många timmar. Ett stort träd 50 meter bort ger skugga mitt på dagen. Dessa kurvor ger en uppfattning om hur stor skillnaden är mellan sommar och vinter. Lite lustigt hur kurvorna skiljer mer på eftermiddagen jämfört med förmiddagen över årstiderna.
  https://lh4.googleusercontent.com/-xGyr2jqnJcA/Tvq_ATI0DWI/AAAAAAAAAV4/_7DPCq8WKTA/s720/Solenergikurvor%252520%2525C3%2525B6ver%252520%2525C3%2525A5ret.JPG
  mvh Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *