Nästan bara vind- och solel till huset 2011

Vi har sedan 2007 andelar i O2 ekonomisk förening och är därmed delägare i vindkraftverket Svegström utanför Sveg. Vi har 14 andelar som ger oss möjlighet att köpa upp till 14 000 kWh/år till föreningspriset. Vi har solfångare, solceller och eldar med egen ved i vår vattenmantlade braskamin. Kan vi hålla vårt behov av inköpt el under 14 000 kWh/år kan vi alltså säga att all vår el kommer från vind och sol.

Vi har hittills köpt 13 200 kWh i år, varav ca 1400 kWh till vårt fristående garage och förråd. Vi kommer inte riktigt att klara att hålla oss under 14 000 kWh köpt el i år. Om januari fortsätter som hittills behöver vi köpa ca 200 kWh extra från O2. Rimligen blir avslutningen av december kallare än första halvan så det betyder att vi i praktiken kommer att behöva köpa några hundra kWh extra. O2:s ”kompletteringsel”, som de kallar det, är ”förnybar” enligt deras hemsida, mest troligt är det väl vattenkraft (hittade senare att det är 49% vatten och 51% vind enligt O2:s faktura) och man kan därför säga att all vår energi till huset är uthålligt förnyelsebar.

Räknar vi med att vi hittills matat in 1548 kWh solel till nätet kommer nettot att bli klart under 14 000 kWh köpt el.

 

En reaktion på “Nästan bara vind- och solel till huset 2011

  1. Tjena!

    Följer sporadiskt dina äventyr. Har du försökt att aktivt styra förbrukningen i huset. tex köra varmvattenberedaren bara när du har överskott på el. Eller låta frys gå till -30 på dagen för att sen vara avstängd på natten. Kanske finns det fler sätt att minska den köpta elen på.

    /Tobias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *