Solcellsystem för 2 dollar per Watt i Indien

Fick höra häromdagen att stora solcellsystem placerade på marken har ett totalpris på 2 USD/W i Indien. Det blir 13 500 kr/kW. Sannolikt är det en angivelse utan moms eller motsvarande. Om det systempriset skulle gälla i Sverige, med tillägg av svensk moms, skulle vi hamna på en elproduktionskostnad för solel på 1,45 kr/kWh, utan något investeringsstöd eller elcertifikat, och 1,30 kr/kWh om man skulle få elcertifikat för hela solelproduktionen. Detta med det räknesätt som beskrivs under ”Kostnad solel”. Tänk på att detta pris skulle vara ett i det närmaste fast pris 30 år framåt i tiden. Vad tror du att priset för köpt el är om 30 år (i dagens penningvärde)?

Samma källa angav 3 USD/W för takbaserade solcellssystem i Tyskland (vilket stödjer min tro att det är angivelser utan moms), 4 USD/W i Japan och 6 USD/W för byggnadsintegrerade system (BIPV = Building Integrated Photovoltaics). Med andra ord är det stora skillnader mellan olika länder och tillämpningar.

Åtminstone för mig var det en överraskning att Indien skulle vara det land där det är billigast att installera solceller. Egen tillverkning av lågkostnadsmoduler och billig arbetskraft skulle vara förklaringen till detta.

 

En reaktion på “Solcellsystem för 2 dollar per Watt i Indien

 1. Hej!

  Låter inte det minsta orimligt även för Sverige.

  Man kan köpa solcellsmoduler av Stora kinesiska tillverkare för 0.79 euro/watt (över 50kw) vilket med den fallande eruron (den enens död den andres bröd) just nu blir 7,1kr/watt inann moms. Kringutrustnign som inverter och ett väldigt enkelt egentillverkat fastsättningssystem (fast fortfarande hållbart i 50år) kostar inte 7kr/watt.
  Sedan behöver man “bara” lära sig vad man måste kunna och kan sedan göra jobbet som man till stora delar kan göra själv. Man kommer då ner i 14oookr/watt innan moms.
  Solel kostar för tillfället otroligt mindre än vad marknads aktörerna vill att konsumenterna skall tro.

  Att sedan både de flesta företag och konsumenter ändå vill ha en RoI på ett år gör att inte mycket instaleras ändå.
  För mig som har skog och även planterar ny sådan, fast för nästa generation, är 20 år en fantastisk RoI : -)
  Samhället av idag genomsyras av kvartalsekonomi och kortsiktigt tänkande.

  Alla borde få plantera skog i skolan för att få lite perspektiv på livet.

  Tack igen för en kalasbra sida 🙂

  Mvh!
  Lars E

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *