En tillbakablick om bloggandet

Folks,
Detta är ett jubileumsinlägg. Nr 250 sedan starten! Denna blogg startade 15 november 2010. När jag började var nog Kristina Sjöberg, redaktör på Vi i Villa, lite tveksam till att jag skulle blogga ”bara” om solceller. Hon undrade om jag inte skulle skriva om något av mina andra intressen också, som långfärdsskridsko, fågelskådning och botanik. Men jag hade min idé att om att för få några läsare skulle det vara tämligen fokuserat på ett ämne. Och så blev det…

Jag lägger nog 5-10 timmar i veckan på bloggen. Att hitta källor med fakta som kan underbygga det jag skriver om eller att själv ta fram diverse statistik tar sin tid. Men det är också lärorikt eftersom när man ska berätta för någon annan måste man tänka till en gång extra för att försöka göra det förståeligt. Hanteringen av bloggverktyget har också sina egenheter, men jag har väl lärt mig att hantera det hyggligt nu.

Förutom de 250 inläggen har det blivit 315 kommentarer, inklusive mina svar på vad läsare skrivit om. Synpunkter eller frågor från andra är också lärorikt. Så fortsätt kommentera!

Ett filter i Word Press bloggverktyg rensar bort uppenbara spam, vilket är bra eftersom en blogg annars skulle kunna skjutas i sank av spam. Det är bara två inlägg jag fått refusera, ett med väl saftigt vokabulär och ett inlägg som textmässigt verkade OK, men när jag klickade på avsändaren fick jag en mycket tydlig varning från Norton att denna sida var skadlig att öppna, så det inlägget åkte ut. Lurigt…

Denna vecka kommer bloggen att få drygt 1600 besök. Det är nytt rekord för en vecka! Jag får tacka alla läsare att ni finns till! Det finns mycket fördomar och gamla fakta som figurerar om solceller, inte minst kan man se det när man läser kommentarerna till Ny Tekniks artiklar om solceller. Är det verkligen ingenjörer som skriver dessa kommentarer? Tillsammans hoppas jag att vi kan sprida kunskap om att solceller faktiskt kan användas i Sverige också, där man sommartid som villaägare mycket väl kan producera lika mycket el som man använder i villan.

Ha de’

PS. Idag kan jag inte låta bli att sticka in en dagsfärsk botanikbild. Jag var ute en vända och inventerade trädet bok i Gäddeholm, där vi bor. Från de ursprungligen planterade träden har en självföryngring skett och de finns nu någon halv km från det som jag antar var den ursprungliga planteringsplatsen. Boklöven har nu en karakteristisk, härligt mörkt brunröd färg som tydligt avviker från ekens ljusbruna löv, som är det enda andra lövträd som har mycket löv kvar på träden, och det är därför mycket lätt att se bokarna nu.

Regnvåta blad av trädet bok. Gäddeholm 20 november 2011.

Regnvåta blad av trädet bok. Gäddeholm 20 november 2011.

4 reaktion på “En tillbakablick om bloggandet

 1. Hej Bengt!

  Tack för ditt engagemang och en bra blogg, det hjälper till att vrida uppfattningen om solceller och dess verkliga kostnader rätt så att förhoppningsvis fler får upp ögonen.

  Mvh!
  Lars E

 2. hej!

  Det är nog min sida du tänkte på ang norton va?

  Jag kan förklara hur det ligger till, hoppas att du förstår.

  Först och främst, nej, jag har inte virus eller skadlig kod på min hemsida (som jag driver på egen server hemma). Då jag har dynamiskt ip måste jag använda mig av tjänster som uppdaterar DNS med nya ipnummer hela tiden. då använder jag mig av en tjänst som heter ChangeIP (http://www.changeip.com/). Man kan där använda sig av ett antal av deras topp domännamn (i mitt fall compress.to). Problemet är att då vem som helst kan använda deras tjänster och kanske inte har så speciellt godtaglig säkerhet kan exempelvis Kalle skapa en DNS som heter kalle.compress.to.

  Norton har hittat någon som använder sig av denna tjänsten och blivit hackad på något sätt och då säger norton att alla subdomäner på compress.to kan vara farliga, vilket är helt absurt.

  Jag hoppas verkligen att du förstår min förklaring men hoppas att du tittar förbi, förstår om du inte vill “chansa” trots mina garantier. Har du frågor, skriv gärna ett mail.

  Mvh

  Johan Hultman från energy.compress.to

  • Hej Johan,
   Ja, det stämmer att det var din sida. Bra att du hörde av dig! Jag läste på lite med om vad Norton varnade för och jag köper din förklaring. Norton hade hittat fyra andra sidor på compress.to som ställt till besvär. Så nu har jag lagt in din sida under bloggarna på sidan “Fakta solceller”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *