Solelproduktion Oktober – Summering 2

I nedanstående diagram har jag summerat solelproduktion, köpt el, överskottsel som matas in på nätet och beräknad elanvändning (köpt el + solelproduktion – överskott som matas in på nätet) per timme för alla dagar i oktober. Exempelvis gäller värdet 01:00 för timmen 00:00-01:00.

Elanvändningstoppar är under morgonen och på kvällen. Kokar vi ofantliga mängder kaffe på morgonen? Nej, det är elpatronen i ackumulatortanken som går in! Vi har termostaten inställd på att temperaturen ska vara 60 grader i övre delen av tanken och går temperaturen under denna nivå startar elpatronen (6 kW). Som jämförelse lade jag även in kurvan från juni, från ett inlägg den 6 juli. Där framgick att huset under ”tomgång” gick på ca 410 W = 12,7 kWh per dygn. Eftersom vår elanvändning under oktober alltid ligger betydligt över detta värde kan man dra slutsatsen att det är elpatronen i ackumulatortanken som dominerade elanvändningen.

På kvällen är det matlagning, TV-tittande och datorer som ökar på användningen. Mellan 12:00 och 13:00 producerade vi sånär som på 1 kWh lika mycket el med solcellerna som vi använder i huset på månadsbasis. MEN vissa dagar har det varit överskott av solel och andra underskott, vilket betyder att överskottet blev 53% på månadsbasis under denna timme.

Summering Oktober 2011 per timme.

Summering Oktober 2011 per timme.

Summering Juni 2011 per timme.

Summering Juni 2011 per timme.

Klicka på diagrammen för att se dem i större skala.

2 reaktion på “Solelproduktion Oktober – Summering 2

  1. Hej Bengt. Tänker nog slå till nu när vår elnätleverantör Vattenfall har hängt på tåget. Har du tips på någon sida med leverantörer/installatörer för en anläggning på ett villatak?

    • Lägg märke till att det är Vattenfall Elförsäljning som köper din överskottsel och inte Vattenfalls nätbolag. Det kan därför löna sig att leta efter andra elhandlare än Vattenfall Elförsäljning. Exempelvis betalar Telge Energi betydligt bättre än Vattenfall Elförsäljning för din överskottsel.

      Det finns i runda slängar åtminstone ett 10-tal systemleverantörer av solcellsanläggningar i Sverige. Jag har ingen uppdaterad lista på alla leverantörer, borde kanske sätta ihop en sådan. Jag vet inte heller hur intresserade alla är av installationer på villor (om du tänkt dig att köpa en nyckelfärdig anläggning). Jag skickade offertförfrågan till fyra leverantörer och fick efter rätt lång tid svar från två, när vi skulle välja leverantör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *