Telge Energi börja att köpa och sälja solel

Folks, här kommer förvinterns utlovade bomb 2, som visar sig vara en dubbelbomb. Detta enligt en pressrelease från Telge Energi idag.

Som solelproducent kan man sälja sin solel till Telge Energi. Man får för närvarande 1,50 kr/kWh under fem år för överskottsel från solcellsanläggningar om man beviljats statligt investeringsstöd eller 2,50 kr/kWh under fem år om man inte fått något investeringsstöd.

Från 1 januari 2012 säljer vi vår överskottsel till Telge Energi. Det var ett erbjudande av typen som man inte tackar nej till.

Detta erbjudande är sensationellt och det förändrar radikalt förutsättningarna för solel i Sverige. Nu är det bara att bygga och sälja solelen till Telge Energi! Det står alltmer klart att elbolagen uppvisar mycket mera initiativförmåga än våra politiker när det gäller att stödja småskalig solel…

Telge Energi erbjuder dessutom ett solavtal för hugade köpare av solel. Om du vill köpa solel kan du köpa det i ”portioner” om 100 kWh. Du betalar 21 kr extra per månad = 252 kr per år för en portion. Man får köpa högst fem portioner eftersom efterfrågan anges vara högre än utbudet av solel. Köper man en portion hjälper man utvecklingen av solel.

PS. I pressreleasen står att ”Det finns 100 kvadratkilometer södervända svenska tak– med potential för 30 TWh solel.” Det blev en dubbelgroda…

Enligt “Potentialstudie för byggnadsintegrerade solceller i Sverige“som Elisabeth Kjellson, Lunds Universitet, skrev år 2000 finns ca 400 km2 tak och fasader på byggnader i Sverige som har minst 70% av optimal solinstrålning. Jag brukar ta som räkneexempel vad vår solelproduktion skulle bli om vi utnyttjar 25% av dessa ytor, vilket blir 100 km2.

Antaget en framtida solelproduktion på 100-150 kWh/m2 skulle vi då kunna producera 10-15 TWh på befintliga byggnader. Detta utan att exploatera en enda kvadratmeter ny mark!

För drygt ett år sedan fick vi nobben från Telge Energi när det gäller köp av vår överskottsel. Sedan dess har mycket hänt och det känns roligt!

 

 

9 reaktion på “Telge Energi börja att köpa och sälja solel

 1. Intressant! Och förresten: jag gillar verkligen din blogg, fortsätt med detta strålande (höhö) arbete!

 2. Hej Bengt!

  Köper de av alla i hela Sverige?
  Om ja så blir ju din kalkyl ännu bättre med anläggningar för ca 23000kr/kw…. 🙂

  Mvh!
  Lars E

 3. Ja, från hela Sverige, men det finns vissa begränsningar i hur man köper. Man behöver inte välja Telge Energi för sina elköp, vilket är en fördel. Vi har kvar O2 som tidigare. Eftersom vi har andelar i vindkraft i O2 ekonomisk förening är det inte läge för oss att byta. Affärsidén verkar vara att man hittar köpare som är villiga att betala extra för solelen. Den risk man tar är om man inte hittar köpare till den solel man köper in. Det finns dock inte så mycket solel att köpa in ännu så det är inga stora belopp det rör sig om för Telge Energi. 2010 hade Telge Energi AB en omsättning på 2 miljarder, så handeln med solel blir en jämförelsevis väldigt liten post i omsättningen.

 4. Hej igen!

  Skrev genast till den person som man på Telges hemsida hänvisade till om man ville sälja solel.
  Har dock inte fått något svar idag.

  Är detta med eller utan moms, och skatt på dessa 1,5kr?
  Får du även Elcertifikatet eller tar Telge det?

  Mvh!
  Lars E

 5. Hej!

  Fick svar idag och trots att jag skrev i torsdags så var det försent för att kunna få något avtal med Telege just nu 🙁
  Köper El av Telge idag men det var ingen fördel i detta fall.

  De har köpt 100000kwh och innan de vet om de får avsättning för detta så köper de inte in något mer.

  Låter ju rimligt.
  Hur som haver så är Telges initiativ riktigt bra och nu återstår att se hur det går.

  Kanskle även Fortum skulle kunna få tummen ur…

  Mvh!
  Lars E

 6. Jag mailade också Telge Energi och fick veta att det sker en ny upphandling snart, förhoppningsvis kan man då teckna avtal med dem. En fråga jag däremot inte fått svar på ännu är en del av villkoret där man i förskott skriver avtal på X antal kWh som man säljer under ett års tid. Vad händer om man skickar ut mer eller mindre på nätet, blir det någon form av straffavgift då? Jag väntar som sagt på svar, men du kanske vet? 🙂

 7. Ja, men de som skrivit under kontraktet får inte avslöja något av innehållet utan skriftligt godkännande av Telge Energi, om det inte är information som är känd från annan källa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *