Nu köper Vattenfall överskott av el också!

Vattenfall Elförsäljning köper överskottsel till småskaliga privata elproducenter med max 63 A säkring om man är elhandelskund hos Vattenfall och är nettokonsument på årsbasis. Priset följer timspotpriset på Nord Pool, med ett avdrag på 4 öre/kWh. Moms utbetalas enligt Vattenfalls kundtjänst.

Hemsidan ”Mikroproduktion – vi köper din överskottsel” med denna info är senast uppdaterad 27 oktober 2011, så detta verkar ha kommit helt nyligen.

Intressant med de skillnader som finns vad gäller utbetalning av moms, vilket gör en avsevärd skillnad för privatpersoner. Bixia, som köper vår överskottsel, betalar ut moms. Vattenfall Elförsäljning betalar ut moms. Men Fortum Distribution betalar inte ut moms för överskottsel, enligt deras prislista för småskalig produktion max 43,5 kW. Enligt samma prislista betalar Fortum Distribution dock ut moms på “produktionersättning, elnät” som man får som ersättning för deras minskade förluster i nätet. Vad beror dessa skillnader på? Det övergår mitt förstånd…

Detta innebär att de tre stora elbolagen alla köper överskottsel från små elproducenter. Vattenfall och E.ON vid elhandelsbolagen och Fortum via elnätbolaget. Det finns dessutom flera andra elhandels- eller elnätbolag som köper överskottsel, se “Fakta solceller“, och därmed borde de allra flesta i Sverige kunna hitta en köpare för sin överskottsel, om man är nettokonsument på årsbasis. Vad man får betalt kan dock skilja mycket och man måste aktivt söka en köpare. “Sitter man still i båten” är det enda man får automatiskt en ersättning på ca 4-8 öre/kWh från nätbolaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *