Solinstrålningen ökar i Sverige

Sedan mitten av 1980-talet till omkring 2005 har den globala strålningen ökat med drygt 5% i Sverige enligt SMHI:s mätningar. Mätningarna är baserade på (endast) åtta stationer i Sverige: Kiruna, Luleå, Umeå, Östersund, Karlstad, Stockholm, Visby och Lund. Den globala strålningen är summan av den direkta solinstrålningen och den diffusa strålningen från andra delar av himlavalvet. Det är variationer i molnighet som bestämmer variationerna mellan olika år vad gäller globalstrålningen och uppenbarligen har vi under de senaste 25 åren fått mindre molnighet i Sverige.

5% ökad genomsnittlig solinstrålning betyder även ökad solelproduktion. Istället för låt säga 900 kWh/m2 och år idag skulle samma solcellsanläggning ha producerat 857 kWh/m2 och år i mitten av 1980-talet. Alternativt skulle man kunna säga att det behövs 5% mindre yta att producera en viss mängd solel idag jämfört med för 25 år sedan.

Årlig global solinstrålning vid åtta platser i Sverige. Från SMHI:s webb.

Årlig global solinstrålning vid åtta platser i Sverige. Från SMHI:s webb.

 

En reaktion på “Solinstrålningen ökar i Sverige

  1. Intressant graf de där gula solinstrålningspinnarna.
    Enligt mina beräkningar kommer således pinnen för 2011 att landa på 1008.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *