Priserna rasar för solcellssystem

Den bästa statistiken för prisutvecklingen när det gäller solcellssystem finns hos tyska BSW (Bundesverband Solarwirtschaft). Nedanstående diagram visar prisutvecklingen per kvartal sedan andra kvartalet 2006 för takmonterande nyckelfärdiga solcellssystem på max 100 kW. Priserna inkluderar tysk moms på 19% och är med en kurs på 9,1 kronor per Euro. Systempriset under tredje kvartalet i år var i medel 2199 Euro/kW exklusive moms, vilket motsvarar 23 800 kr/kW med den tyska momsen. Priset är 22% lägre än för ett år sedan och 33% lägre än för två år sedan och är halverat under de senaste fyra åren.

Detta är en fantastisk utveckling och det är nog många som missat hur snabbt utvecklingen går…

Priser för nyckelfärdiga, takmonterade solcellssystem upp till 100 kW i Tyskland.

Priser för nyckelfärdiga, takmonterade solcellssystem upp till 100 kW i Tyskland.

7 reaktion på “Priserna rasar för solcellssystem

 1. Hej igen!

  Det är verkligen bra om detta även sprids till de som dimensionerar stöden så att prispressen fortsätter nedåt.

  Mvh!
  Lars E

 2. Hej igen!

  Än viktigare är att konsumenterna upplyses om dessa priser.

  Kollade solelprogrammets hemsida och de anger ju helt felaktigt 50 000kr/kw.

  Var ju rätt, men nu måste priserna ner så att det blir STD för varje hus i rätt läge.
  Säkrare pensionssparande får man ju leta efter.

  När man kan köpa ett kitt på Biltema och bara behöver Elektrikern för att koppla in på nätet kommer det verkliga genomslaget.

  Microinverters i modulerna ser verkligen lovande ut för att göra detta möjligt samt kommer ytterligare att driva ner priserna.
  Att de sedan blir oberoende av individuell skuggning, utnyttjar varje modul till max, lätt bygger ut när manhar lust, samt bara kopplar 220 eller 380 i kontakter gör att de ter sig väldigt användarvänliga bara priserna kommer ner lite.

  Mvh!
  Lars E
  PS noterade att länken till denna sida försvann hos en del firmor i samband med att du publicerade detta inlägg, men det kan ju vara en tillfällighet….DS

  • Bra att du uppmärksammade detta. Uppgifterna på SolEl-programmets hemsida kommer snart att ändras! Prisuppgifter blir tyvärr snabbt historia.

   De svenska systemleverantörer är förhållandevis få och små. Med tanke på att den tyska marknaden är mer än 1000 gånger större än den svenska får vi nog förvänta oss att priserna i Sverige kommer att vara högre än i Tyskland ännu en tid.

 3. Hej igen!

  Det är rimligt att priset ligger lite högre men inte på de offereerade nivåerna jag mottagit.

  Att dimensionera ett solcellssystem och välja paneler och inverter osv är ju inte svårare än att montera dem när man vet hur man gör, så varför skall den arbetsinsatsen ha en högre timpeng?

  Om en solcellsleverantör skall beställa solceller för en nyckelfärdig leverans till mig så är ju jobbet lika mycket om det är en panel eller hundra.
  Följaktligen bör man då ta betalt för arbetsinsatsen istället för ett generellt påslag som blir orimligt stort vid en större beställning.

  Om man tagit hem lager och säljer bara paneler blir det naturligtvis annorlunda men priset per panel borde ju gå ner ju större ordern är. Återigen allt kopplat till den faktiska arbetsinsatsen för varje beställning.

  Att göra konsumenterna medvetna om vad som är rimligt att betala är väl det som kan göra att vi närmar oss europeiska priser och om det svenska stödet omformas så att installerad effekt/krona premieras så kan ju även installationen i Sverige komma igång.
  Mycket lokalt producerad el borde vara mindre sårbart än några jätte anläggningar och bra för Sveriges framtid.

  Mvh! Lars E

 4. Det är lite knepigt att jämföra kundpriser i Sverige med de i Tyskland. Priserna i Tyskland visar vad som är möjligt att nå när det blir en stor marknad. I Sverige har vi ännu så länge en mycket liten marknad.

  Arbetet är bara en del av den totala kostnaden för ett system. Merparten av kostnaden för ett system är de ingående komponenterna. I Sverige installerades 2,7 MW solceller under 2010 och i Tyskland 7,4 GW. Rimligen kan de tyska systeminstallatörerna köpa betydligt större poster av olika komponenter, som därmed ger ett lägre inköpspris och även ett lägre slutkundpris.

  I Sverige finns ungefär ett 10-tal systeminstallatörer som specialiserat sig på solcellsanläggningar. Det finns totalt i grova slängar 300 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. I Tyskland finns i runda slängar 1 miljon. Erfarenhet av installationer i Tyskland är med andra ord enormt mycket större i Tyskland och det borde visa sig i lägre installationskostnader.

 5. Hej igen!

  Jag instämmer i en del av vad du beskriver och visst första gången man gör något tar det ju lite längre tid men det är ju läropengar man som leverantör måste investera i, inte ens kunder.

  Jag vill hävda att leverantörerna kan ta de priser de gör pga att folk inte vet bättre och hur vårt stöd är utformat. Folk tittar på hur mycket de “sparar” istället för att reflektera hur många kw de får för sina investerade pengar.
  Stödet måste omformas för att premiera kw/kr!!

  Hur lång tid tar det att beställa 100st solpaneler, betala fakturan och ta emot dem…säg 2h.
  Javisst man måste veta vad man vill ha men det ingår ju i jobbet.
  Är det då rimligt att leverantören tar 20000kr för det???
  Självklart inte!!!

  De orimliga tumregelspriserna på solelprogrammets hemsida spelar dessutom leverantörerna i händerna. Hemsidan isig är kalasbra och därifrån startade jag hämta min kunskap. Den måste dock uppdateras oftare då tekniken och priserna förändras snabbt.

  De har sänkt till 40000kr/KW men inte heller det är OK och vad är de baserat på??
  Jag har bett att få veta hur de kom fram till denna nya siffra och inväntar svar.

  Eftersom den finansieras av gemensamma medel måste den ju driva prispressen inte bromsa den.
  Man skall ju var oberoende så man kan såklart inte säga vad det “skall” kosta men genom att visa priser för olika anläggningar så är det ju sedan upp till folk att använda den kunskapen när de får in olika offerter.

  Jag har även bett dem justera eller komplitera Elcertifikats kostnaderna då de numera och för mig endast och enbart är 7 öre per MW, som jag förstår det.

  Kostnad för byte och elmätare får ju inte längre kosta något och gjorde inte heller det. Rapporteringen till Svenska kraftnät tar inte Fortum något för. Självklart eftersom det är automatiskt.
  De 12000kr på fem år är ju då istället ören 🙂

  Med andra ord, vi kanske inta kan nå de tyska nivåerna ännu men 27000kr/kw +-5% för ett 10kw system på ett vanligt sadeltak ger en högst rimlig vinstmarginal.

  Jag är van från tex Autoliv och Electrolux att man själv bryter ner leverantörs offerter i alla beståndsdelar , råvarukostnad lönekostnad osv + 20% vinstmarginal för att veta om priset är rimligt.

  Här kan verkligen våra offentliga verksamheter lära sig något som skulle effektivisera vad vi får ut av våra gemensamma medel vid olika upphandlingar.

  Bara för att ett pris är lägst är ju inte det samma som att det är rimligt!

  Mvh!
  Lars E

  • Eftersom jag är med i SolElprogrammets styrelse har jag varit lite inblandad i diskussionen om vilka värden som ska stå på Elforsk hemsida. Elforsk fick lite uppgifter från en systemleverantör i slutet av veckan och min slutsats blev att det inte är lämpligt att ange ett ”typiskt” pris eftersom priserna varierar så mycket med förutsättningarna. Det är bättre att ange ett intervall. De priser som anges på Elforsk hemsida kan bara återspegla vad de faktiska priserna är på den svenska marknaden, det går inte att skriva ”önskade” priser.

   När det gäller ditt förslag på 27 000 kr/kW som riktvärde. Skulle du kunna dela upp detta i kostnad för solceller, växelriktare, övrigt material, installation och eventuella övriga kostnader (inklusive frakt och moms), under förutsättning att du inte gör något arbete själv utan köper alla tjänster. Ange också exempel på svenska leverantörer för de komponentpriser du anger. Jag har visserligen bara tittat hos tre leverantörer, men ingen av dessa var i närheten av 27 000 kr/kW för ett nyckelfärdigt system för småhus (1-några kW), så det vore intressant att veta hos vem du hittar dessa låga priser.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *