Elproduktion per dygn

Det första diagrammet nedan visar solelproduktionen per dygn i år. Man kan ana att våren hade flera helt soliga dagar än sommaren och hösten.

I det andra diagrammet visas hur många dygn vi haft en viss elproduktion sedan starten den 28 oktober ifjol. Exempel: Under 20 av de 336 dygnen var solelproduktion 0 kWh, vi hade ju en hel del snö i vintras och det ställde till det.

En dag i år har det blivit över 20 kWh. Det var 26 maj som det blev 20,32 kWh under dygnet. Varför blev det då inte mera runt sommarsolståndet då vi har de längsta dagarna under året? Den huvudsakliga orsaken är nog att lufttemperaturen är högre längre fram på sommaren och det ger lägre verkningsgrad på solcellerna. Dessutom kanske det är ovanligare med helt klara dagar under sommaren?

Vår solelproduktion per dygn under 2011.

Vår solelproduktion per dygn under 2011.

Antal dygn med viss solelproduktion sedan starten 28 oktober 2010.

Antal dygn med viss solelproduktion sedan starten 28 oktober 2010.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *